Befejezték a régészeti munkálatokat a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában

Kitekintő – 2023. július 13., csütörtök | 14:55

A római La Sapienza Egyetem igazi régészeti missziót végzett a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában, ahol június 27-én fejeződtek be az ásatási és helyreállítási munkálatok a Szent Sírkamra (Edicula) előtti területen.

Intenzív munka folyt Francesca Romana Stasolla professzor vezetésével, aki 2019-ben kutatásba kezdett a Szentföldön a Szent Sír-bazilika, a kereszténység egyik legszentebb helyének régészeti elemzésével, amely történelmi és vallási szempontból is nagy jelentőségű.

A római egyetem ókortudományi tanszékének csapata nagyon intenzív munkát végzett a felújítás utolsó szakaszában – hangsúlyozta Stasolla a július 7-én a tanszéken közzétett beszámolójában. Sikerült visszaállítani a Szent Sírkamra kora keresztény jellegét. Megtalálták egy kőlapokból álló padló nyomait, amelynek sikerült feltárni kiterjedését is az Angyal-kápolnán túl, valamint a sír belsejében lévő alkotásokat is.

A La Sapienza Egyetem által közzétett közleményben Stasolla professzor kifejti: „A 16. századból származó és a 19. századig használt szentélyrekesztő korlát (a szentélyt és a főhajót, a papság helyét a világi hívők terétől elválasztó építmény – a szerk.) alapjainak maradványai is előkerültek. A művészeti alkotások között jelentős egy falburkolat-töredék, ami minden valószínűség szerint a Szent Sírkamrából származik, és amelyen 18. századból származó, különböző nyelvű – köztük görög, latin, örmény – graffitik vannak.

Intenzív és alapos munkát végzett a La Sapienza Egyetem jeruzsálemi missziója, ami rávilágított arra, hogy a Szent Sír minden értelemben valóban sírkamra volt. A régészet tehát megerősítette, amit a keresztény hagyomány mondott.

*

Az első templomot Jézus sírhelye fölé I. (Nagy) Konstantin császár emeltette a 4. század elején. Ezt az évszázadok során többször lerombolták, majd újjáépítették. Krisztus sírjának jelenlegi márványszentélyét 1809–10-ben emelték török-barokk stílusban a bazilika hatalmas kupolája alá, egy, az egész épületkomplexumban súlyos károkat okozó tűzvészt követően.

A sírhely szerkezete és márványtömbjei tönkrementek az idők során, már évtizedek óta egy vasból készült támasztószerkezet tartotta.

Hét évvel ezelőtt kezdődött meg a Szent Sírkamra régészeti feltárása és felújítása, amelyet a jeruzsálemi Görög Ortodox Patriárkátus, a Jeruzsálemi Örmény Patriarkátus és a Szentföldi Ferences Kusztódia közösen végzett több egyetem szakmai közreműködésével.

A helyreállítási munkálatok második szakasza a bazilika padlózatára, a Szent Sírkamra biztonságossá tételére és további régészeti kutatásokra terjed ki. 2019 decemberében a jeruzsálemi Szent Üdvözítő ferences kolostorban mutatták be a restaurálási munkálatok terveit, de a munkálatok a világjárvány miatt csak 2022-ben kezdődtek el.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria