Befogadtátok már Isten szeretetét? – Imatáborba hívták a fiatalokat a Kaposvári Egyházmegyében

Hazai – 2023. augusztus 16., szerda | 12:17

Immár 26. alkalommal rendezték meg a Kaposvári Egyházmegye imatáborát, mely a hagyományoknak megfelelően idén is három helyszínen zajlik: augusztus 6. és 11. között Galambokon a 2–5., Homokkomáromban a 6–8. osztályosokat várták; Garaboncon augusztus 13. és 19. között pedig a 15–25 éves fiatalok találkozhatnak.

„Kimondhatatlanul nagy hála és öröm van a szívemben, mert az, amit mi megtapasztalunk évről évre, immáron huszonhatodik alkalommal, az hihetetlen gazdagsága a hitéletnek és az istenkapcsolatnak – fogalmazott Némethné Horváth Emília, Memi, a középkorosztály táborának vezetője, az imatábor egyik alapítója. – Az évek során látjuk, ahogy a kisgyermek felnő, s látjuk azt is, hogy miként változik a hite, az istenkapcsolata.”

A gyerekek megismerkednek a többi gyerekkel, akiknek ugyanazok az értékei, és módszereket tanulnak arra, miként lehet feldolgozni az evangéliumot.

Mindemellett sok játékban és vidámságban van részük, az éjszakai zarándoklattól kezdve, a kézművességen át, a „Csillag születik” vetélkedőnkig, ahol megmutatkozik, milyen értékek és tehetségek vannak a gyerekekben és csoportvezetőkben, akik táncolnak, furulyáznak, gitároznak, énekelnek – mondta el Némethné Horváth Emília.

Idén a magyar alapításban kezdettől részt vevő és azt kísérő Gabrielle és Alfred Marx házaspár mellett Kovács Mária Hermina nővér is ellátogatott a táborba, akinek célja, hogy Délvidéken is szerveződhessen imatábor – ismertette az imatábor egyik alapító vezetője.

Augusztus 10-én, csütörtökön látogatást tett a táborban Varga László megyéspüspök is, aki szentmisét mutatott be a homokkomáromi Kisboldogasszony-templomban.

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne el ne vesszen, hanem örök élete legyen!” Befogadtátok már Isten szeretetét? Örültetek ennek a szeretetnek? – tette fel a kérdést szentbeszédében a főpásztor. – Bízom benne, hogy örültök annak, hogy szeret benneteket az Isten. Ne rejtsétek el!”

Ha valakit szeretünk, az látszik rajtunk. Akik szerelmesek, teljesen megváltoznak, más lesz még az arcuk is; ragyognak, és nem erőlködnek, hanem látszik rajtuk, hogy be vannak töltve szeretettel – mondta Varga László püspök. – Amit nagyon szeretnék látni a fiatalokon, az az, hogy túláradóan szeretik Krisztust. Ne rejtsétek el!

Nem elég templomba, hittanra vagy táborba járni. Ez nagyon kell, de semmi sem pótolja azt a szeretetet, amely a ti személyes szeretetetek Krisztus iránt. Mindent a szeretet mozgat, nem a gonoszság, vagy a bűn. Amikor szerettek valakit, akár a szüleiteket, vagy a testvéreiteket, akkor könnyű segíteni nekik, együtt lenni velük, vagy mindent együtt csinálni. Azért, mert szereted, és nincs akadály. Ha nem szereted, akkor morogsz, és nem akarod megcsinálni; hisztizel, mert nem szereted akkor, abban a pillanatban. Persze nem igaz, hogy nem szereted, csak akkor éppen jobban szereted magadat, a saját kényelmedet, akaratodat, kedvtelésedet.

„Olyan Egyházról álmodom, ahol a keresztény fiataloknak, felnőtteknek és öregeknek lángol a szívük, mert annyira szeretik Krisztust, hogy számukra ő a középpontja mindennek – fogalmazott a a kaposvári megyéspüspök. – Ha ezt megteszitek, akkor csodálatos életetek lesz, és Krisztus öröme, békéje, szeretete olyan szinten betölti az életeteket, kapcsolataitokat, hogy boldogok lesztek még akkor is, ha ez néha szenvedésekkel jár együtt.”

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria