Beiktatták az új moszkvai érseket

Kitekintő – 2007. október 29., hétfő | 17:12

Október 27-én Paolo Pezzi személyében az 1917-es bolsevik forradalom óta először szenteltek katolikus püspököt orosz földön.

A zsúfolásig megtelt moszkvai Szeplőtelen Fogantatás-székesegyházban végzett szertartáson a főszentelő Tadeusz Kondrusiewicz korábbi moszkvai érsek, a két társszentelő pedig az olasz Antonio Mennini, Oroszország apostoli nunciusa, és a német származású Joseph Werth novoszibirszki püspök volt. A háromórás szertartás orosz, olasz és latin nyelven zajlott – írja a Spero News.

Az Orosz Ortodox Egyház Moszkvai Patriarkátusának képviseletében Igor Vizanov és Vszevolod Chaplin tolmácsolta II. Alekszij moszkvai pátriárka jókívánságait az új érseknek.

Paolo Pezzi 1960-ban született, 1990-ben szentelték pappá. A Borromei Szent Károly Papi Misszionárius Testvériség tagja, 1998 óta a Comunione e Liberazione közösség oroszországi felelőse. 2006-tól 2007-ig a szentpétervári szeminárium rektora volt.

Tadeusz Kondrusiewicz érsek 16 éves moszkvai szolgálata után Fehéroroszországba került, a Minszk-Mohilev metropolitai székbe.

Oroszországban jelenleg négy katolikus egyházmegye van, Moszkva, Novoszibirszk, Irkutszk és Szaratov központtal. Az orosz igazságügyi minisztérium nyilvántartása szerint az országban 220 katolikus plébánia van, emellett számos ferences és jezsuita közösség is működik. Moszkva katolikus templomaiban 13 nyelven mutatnak be szentmisét – olvasható az ITAR-TASS híradásában.

Magyar Kurír

Képek: Pavel Kuszocskin, Vizsolyi László