Beiktatták Máger Róbertet, a pécsi székesegyház új plébánosát

Hazai – 2023. augusztus 8., kedd | 12:51

Kettős ünnepet ültek a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban augusztus 6-án este. Urunk színeváltozásának ünnepén Felföldi László pécsi megyéspüspök koncelebrált szentmisén iktatta be hivatalába a székesegyház új plébánosát, Máger Róbert püspöki irodaigazgatót.

Felföldi László megyéspüspök 2023. augusztus 1-jével személyi változásokról rendelkezett, melynek részeként Szép Attila hivatalvezető püspöki helynököt, plébánost – saját kérésére – felmentette a pécsi székesegyházi plébánia vezetése, valamint a hivatalvezetői és püspöki helynöki megbízatása alól, és tanulmányi szabadságra engedte doktori tanulmányok befejezése érdekében.

Ehhez kapcsolódóan a főpásztor Máger Róbert püspöki irodaigazgatót – más megbízatásainak érintetlenül hagyásával – kinevezte plébánosnak a székesegyházi plébániára.

Az ünnepi szentmise beiktatási szertartásának kezdetén Máger Róbert kinevezett plébánosként kérte Felföldi László megyéspüspöktől a székesegyház plébánosi tisztségébe történő beiktatását, majd hűséggel megfogadta a plébánosi kötelességek teljesítését. A főpásztor átadta a templom kulcsait az új plébánosnak, jelképesen kifejezve ezzel, hogy annak gondos őre legyen.

Az Urunk színeváltozásáról szóló evangéliumi szakasz felolvasását követően Máger Róbert a székesegyház új plébánosaként a püspök előtt megújította a papszenteléskor tett korábbi ígéretét, majd annak kifejezésére, hogy szolgálatát a Katolikus Anyaszentegyház tanításának megfelelően gyakorolja, kezét az evangéliumoskönyvre helyezve hitvallást tett a nép színe előtt. A megyéspüspök kézfogással köszöntötte a tisztségébe beiktatott plébánost.

Szentbeszédében a főpásztor a beiktatás Urunk színeváltozásának ünnepéhez kötődő különlegességére és gazdagságára hívta fel a figyelmet. Felföldi László püspök kiemelte: ahogy a tanítványok, úgy mi is mindnyájan, papok, családok, egyedülállók rábízzuk az életünket, sorsunkat Istenre, noha nem tudjuk, mi vár ránk élettörténetünkben. Azt azonban tudjuk, hogy Isten a mi Atyánk, akire számíthatunk és vezet minket, ezért hiszem, hogy ez az ünnep az egész plébániai közösségnek gazdagságot fog hozni.

A megyéspüspök utalt a szertartásban lezajló szimbolikus kulcsátadásra, melyben – hangsúlyozta – nem az épület kulcsairól van szó, hanem egy olyan jelképről, mely kinyit dolgokat, lehetőséget teremt; sokszor önmagunk, a szívünk megnyitását is jelenti, melyhez együtt gondolkodást és közös beszélgetéseket kért a hívektől. A plébános első számú feladata ugyanis – mutatott rá a főpásztor –, hogy megnyissa és feltárja az evangélium szavait, azokat, amikről beszél, és azokat is, amikről nem.

A szentmise záró részében Máger Róbert, a pécsi székesegyház újonnan beiktatott plébánosa rövid beszédben fordult a hívekhez.

Különleges alkalomnak nevezte, hogy beiktatása Urunk színeváltozásának ünnepére esett, mert új szolgálatára készülve éppen annak központi gondolata fogalmazódott meg benne: „Uram, jó nekünk itt lenni!” (Mt 17,4), mert az Egyház az a hely, ahol nekünk jó együtt lenni a megdicsőült Krisztussal, akit szemlélünk, akit befogadunk. A plébános kiemelte: igyekszik úgy végezni a szolgálatot, hogy jó legyen itt lenni mindenkinek, aki az Egyház tagja, aki szimpatizál az Egyházzal és aki kapcsolatba kerül a plébániával, annak közösségével.

Máger Róbert 11 éve szolgál lelkipásztorként Pécsen, most azonban – mondta – egy új típusú szolgálat kezdődik meg számára, melyhez azt kívánja és kéri mindenkitől, hogy Krisztusra figyeljen és őt hallgassa, ahogy a napi evangélium tanításában is elhangzott.

Végezetül a főpásztor megköszönte Máger Róbert készségét és a szolgálatot, majd Isten áldását kérte az egyházközség közösségére és a jelenlévőkre.

* * *

Máger Róbert Siklóson született 1984. május 28-án. 2008. június 14-én szentelték pappá Pécsett. 2008–2012 között káplánként szolgált Pakson, majd 2012–13-ban és 2016–2018 között Pécsett, a székesegyházi plébánián. Ezzel párhuzamosan 2013. november 8-tól jelenleg is a pécsi Havas Boldogasszony Templomigazgatóság templomigazgatója. 2012–2018-ig püspöki szertartó volt, mellette 2013–2018-ig jegyző a Pécsi Egyházmegyei Hivatalban, 2018–2021 között a Hivatal irodaigazgató-helyettese, majd 2021. augusztus 1-jétől püspöki irodaigazgatója. 2020 novemberétől egyházmegyei bíró a Pécsi Püspöki Bíróságon, 2023. augusztus 1-jétől plébános a pécs-székesegyházi plébánián.

Máger Róbert plébánosi beiktatási szertartása megtekinthető a szentmise-közvetítés felvételén a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria