Belaruszi küldetését befejezve Ante Jozić nuncius találkozott Lukasenka elnökkel

Kitekintő – 2024. szeptember 6., péntek | 19:18

Augusztus 23-án Ante Jozić apostoli nuncius belaruszi küldetése befejeztével találkozott Aljakszandr Lukasenka elnökkel. A pápai követ Grúziában és Örményországban folytatja szolgálatát.

„Könnyű Önnel, azon vallási felekezet képviselőjével beszélnem, amely az egyik fő belaruszi felekezet, mert a mi nézeteink – Belarusz és a Vatikán vezetéséé – gyakorlatilag egybeesnek” – mondta Aljakszandr Lukasenka elnök, akinek szavait a President.gov.by portál alapján idézte a Catholic.by portál.

A belarusz vezető Ante Jozić nunciust intelligens, művelt és nagyon tevékeny, gyors (felfogású) és aktív embernek nevezte, aki ugyanakkor még jóindulatú is.

„Bizonyos korlátok ellenére, és ilyenek mindig vannak az Ön tisztségében (jól tudom ezt, hiszen magam is külföldre küldöm a nagyköveteimet), Ön becsületes ember volt. Ezért örülök, hogy találkoztunk” – mondta Aljakszandr Lukasenka. Megköszönte a Szentszék képviselőjének az ukrajnai háború kitörése után a harminc belarusz állampolgár szabadon bocsátásában nyújtott segítségét.

„Ezt nagyra értékeljük, és emlékezni fogunk rá” – hangsúlyozta Aljakszandr Lukasenka.

Az elnök szóba hozta a pápákkal való kapcsolatait is. „Nagy melegséggel emlékszem a pápával való találkozásaimra. Szerencsém volt: a Katolikus Egyház valamennyi feje, akikkel találkoztam, szintén nagyon komoly és becsületes emberek voltak” – jegyezte meg.

Aljakszandr Lukasenka megkérte Ante Jozićot, hogy készítse fel a pápa leendő belarusz követét. „Hogy jobb legyen, mint az előző: ez az előrelépés lényege. De elégedettek leszünk azzal is, ha a pápa új követe olyan lesz, mint Jozić. Ezzel abszolút egyetértünk. Még egyszer megismétlem: örülök, hogy találkozhatok Önnel, hogy megvitassuk azokat a kérdéseket, amelyek bizonyára megsokasodtak a Belarusz és a Vatikán közötti kapcsolatokban, valamint a belarusz katolikus egyházban” – tette hozzá Lukasenka elnök.

A Szentszék képviselője megköszönte az államfőnek, hogy belaruszi munkáját nagyra értékelte. „Természetesen mindent, amit tettem, Ferenc pápa küldötteként tettem, de az Önök társadalmáért dolgoztam. Nemcsak a katolikusok, nemcsak Egyházunk, hanem mindenki javára. És nagyon elégedett voltam” – mondta a nuncius.

Ante Jozić megjegyezte, hogy valahányszor elment a Vatikánba, találkozott Ferenc pápával. „Amikor beléptem az ajtón, azt mondta: »Hogy van Lukasenka?« Nem »buon giorno«, nem »jó napot«, hanem »hogy van Lukasenka?«. Észrevettem, hogy Önök kifejezetten jó kapcsolatban vannak egymással, amelyek fontos, jó elveken alapulnak” – tette hozzá a Szentszék képviselője.

A Catholic.by hírportált Jozić nuncius arról tájékoztatta, hogy az államfővel folytatott találkozón a belarusz katolikus közösséget érintő kérdések is szóba kerültek. Lukasenka elnök megígérte, hogy áttekinti azokat, és támogatja mielőbbi megoldásukat.

Egy nappal korábban, augusztus 22-én Ante Jozić találkozott Maxim Rizsankov belarusz külügyminiszterrel. Amint arról a belarusz külügyminisztérium honlapján beszámoltak, a felek megvitatták a Belarusz Köztársaság és a Szentszék közötti kétoldalú együttműködés aktuális kérdéseit. Eszmecsere zajlott a nemzetközi helyzetről, többek között a feleknek a regionális konfliktusok rendezése érdekében tett erőfeszítései kapcsán.

Maxim Rizsankov miniszter köszönetet mondott Ante Jozić nunciusnak a Belarusz Köztársaságban végzett aktív és eredményes munkájáért, és sok sikert kívánt neki Grúziában és Örményországban végzendő új diplomáciai küldetéséhez.

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás: Catholic.by

Fotó: Vatican Media; Catholic.by; Belta

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Fotó: Vatican MediaFotó: Catholic.byFotó: Vatican Media