Bemutatták Cserháti Ferenc püspök könyvét Münchenben

Külhoni – 2017. március 30., csütörtök | 9:01

Március 17-én a müncheni Magyar Katolikus Misszió nagytermében mutatták be Cserháti Ferenc püspök „Magyarok a bajor fővárosban” című könyvét. Az eseményről Zombori István tájékoztatta szerkesztőségünket.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Merka János plébános köszöntötte a megjelent szerzőt, Cserháti Ferencet, aki tizenhét éven át szolgálta a müncheni magyarokat.

A könyvet az Ungarisches Institut elnöke, Lengyel Zsolt ismertette részletesen, Zombori István pedig a kiadót, a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédiai Munkaközösséget (METEM) mutatta be, kiemelve, hogy egyik legfontosabb célkitűzésük az emigrációban létrejött magyar katolikus közösségek bemutatása. Ezt követően Cserháti Ferenc mondta el a könyv keletkezésének körülményeit és osztotta meg több személyes élményét is a müncheni magyar hívekkel. Az est végén sokan dedikáltatták a kötetet a szerzővel.

Március 20-án, vasárnap is bemutatták a kötetet a Szent Erzsébet-templomban tartott magyar szentmise után. A Cserháti Ferenc és Merka János által celebrált mise szentbeszédében a püspök megemlékezett Mindszenty József bíboros születésének 125. évfordulójáról. Hozzátette, megtiszteltetés számára, hogy a hercegprímás utódaként járhatja a világot, szolgálva a magyar közösségeket Münchentől New Yorkig és Buenos Airesig. Könyvében rámutatott arra, milyen fontos szerepet tulajdonított Mindszenty József a müncheni magyar katolikusoknak. 

A kötetben Cserháti Ferenc így fogalmaz: „A müncheni magyar egyházi események folyamatos feljegyzéséből megismerhető a bajor fővárosban és környékén élő magyarok hazafias és keresztény elkötelezettsége, hitbuzgósága és hazaszeretete, egyház iránti hűsége, a magyar identitás és kulturális örökség megőrzéséért és ápolásáért vívott hősies küzdelme az idegenben.”

Fotó: Zombori István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria