Bemutatták a Pannonhalmi Bencés Főapátság-emlékérmét

Megszentelt élet – 2024. augusztus 28., szerda | 9:47

Az emlékérmét a Szent Márton-bazilika középkori újjáépítésének és felszentelésének 800. évfordulója alkalmából mutatták be Pannonhalmán, a Főapátsági Könyvtárban augusztus 27-én.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a „Pannonhalmi Bencés Főapátság” elnevezésű emlékérmét a nemzeti emlékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat tizenegyedik elemeként bocsátotta ki annak emlékére, hogy 800 éve szentelték újjá a felújított Szent Márton-bazilikát, és tíz éve avatták nemzeti emlékhellyé a pannonhalmi bencés monostort.

Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója elmondta: a Pannonhalmi Főapátsági Múzeum numizmatikai gyűjteménye a történelem különleges tanúja, egyszersmind folyamatosan gyarapodó, a jelent is érzékenyen leképező gyűjtemény – benne a „Bazilika700” ünnepség alkalmából vert ezüst emlékérme is, amelyet Bárdos Remig főapát nyújtott át XI. Piusz pápának, mire a Szentatya az 1925-ös szentév jubileumi érmével ajándékozta meg a főapátot.

Horváth Marcell, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója – bemutatva az emlékérmét – kiemelte, hogy a centenáriumát ünneplő MNB alapfeladata az árstabilitás elérése és fenntartása, ugyanakkor fontosnak tartja az értékőrzést, ezért 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket az ország jelentős történelmi, tudományos, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) kezdeményezésére az MNB 2014-ben évente egy-egy új taggal bővülő, színesfém emlékérme-sorozatot indított, amely a hazai nemzeti emlékhelyek bemutatását célozza. A sorozat sikeres, a kezdeti ötezres példányszámtól 2021-re a tízezer darabig jutottak.

A „Pannonhalmi Bencés Főapátság” elnevezésű emlékérme bronzpatinázott színesfém, a nemzeti emlékhelyeket bemutató tematikai sorozat 11. eleme. Előlapján, körgyűrűvel határolt középmezőben a főapátság alapítólevelének – az 1001-ben Szent István által kiadott kiváltságlevél – részlete látható. Az előoldal jobb oldalán Stremeny Géza szobrászművész Szent Mórt ábrázoló szobra jelenik meg.

A 11. században élt Szent Mór, az első magyar származású bencés szerzetesből lett pannonhalmi apát, később pécsi püspök. Az emlékérmén ábrázolt szobor a pannonhalmi Szent Márton-bazilika támasztó pilléréből bontakozik ki, és azt a jelenetet örökíti meg, amint Szent Mór a két szent remete, Zoerard-András és Benedek legendáját, az első magyar legendákat jegyzi le.

Az emlékérme hátlapján, körgyűrűvel határolt középmezőben a Pannonhalmi Főapátság épületegyüttesének és környezetének ábrázolása látható. Részben a körgyűrűre átnyúlva, a hátoldal alján a magyar bencések címere látható, amelyet a bazilika falának szőnyegmintázata alapján mintázott meg az érmét tervező Bitó Balázs ötvös iparművész.

A hátlap szélén található körgyűrűn a „PANNONHALMI BENCÉS FŐAPÁTSÁG NEMZETI EMLÉKHELY” felirat fut körbe, amelyet az emlékérme-sorozat összes elemén mintegy összekötő elemként megjelenő „nemzeti emlékhely” embléma tagol.

Az emlékérme kiadását kezdeményező és megvalósításának útját a kibocsátásig kísérő Nemzeti Örökség Intézete igazgatója, Móczár Gábor ünnepi beszédében bemutatta a NÖRI célkitűzését Nemzeti emlékhelyek programjával: Szeretnénk „megtapasztalhatóvá tenni történelmünk sorsfordító eseményeit és dicső pillanatait”.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján jelenleg 21, az Országgyűlés által törvényben is elismert nemzeti emlékhely van Magyarországon. Akkor töltik be feladatukat, ha látogatottak és népszerűek – mondta a NÖRI igazgatója. – Ezért vezették be kilenc évvel ezelőtt az emlékhelyek napja országos rendezvénysorozatot, alapították öt éve az „Év emlékhelye” díjat, tavaly pedig az „Év családbarát emlékhelye” díjat. Ezért szerveznek szakmai konferenciákat, mely fórumot biztosít az egyes emlékhelyek bemutatkozására. Ugyancsak a népszerűsítést szolgálja az emlékérme-sorozat, amely elsősorban a kerek évfordulókhoz kapcsolódik. A NÖRI a fiatal generációra gondolva indította el a nemzeti emlékhely pedagógiai programot, amely élményalapú találkozást biztosít a történelemmel 7–11. osztályos tanulóknak.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság-emlékérme különleges arany próbaverete hazánk ajándéka lesz a 2025-ös szentév alkalmából Ferenc pápának.

A bemutató ünnep alkalmából Pannonhalmi Bencés Főapátság-emlékérmét nyújtottak át Sulyok Tamás köztársasági elnöknek és feleségének, Nagy Zsuzsanna asszonynak; Hortobágyi T. Cirill főapátnak; Michael W. Banach érseknek, Magyarország apostoli nunciusának; Móczár Gábornak, a NÖRI igazgatójának; Harrach Péternek, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökének és Bitó Balázs ötvös iparművésznek.

A 3000 forint névértékű, 37 milliméter átmérőjű, bronzpatinázott színesfém Pannonhalmi Bencés Főapátság-emlékérméből 10 ezer darab jelenik meg.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria