Beöltözést ünnepeltek a domonkosok

Megszentelt élet – 2023. augusztus 8., kedd | 13:36

Urunk színeváltozásának ünnepén, augusztus 6-án a soproni Szent Júdás Tádé-templomban tartott szentmise keretében Andrzej Kostecki OP tartományi vikárius a domonkos rend habitusába öltöztette Csáki Attila jelöltet.

Az ünnepségen részt vettek a soproni rendház szerzetesein kívül a debreceni testvérek, illetve a világi domonkos család tagjai Sopronból, Győrből és Budakesziről; Kőrösiné Merkl Hilda, a világi közösség vezetője, valamint Attila testvér vendégei.

A domonkosok fehér habitust viselnek, mely talárból, skapuláréból és széles vállgallérból áll. Erre kis csuklyás, könyékig érő vállgallérral ellátott fekete köpenyt vesznek. Derekukon széles bőrövet hordanak, melyen rózsafüzér függ.

A beöltöztetés szertartásával Csáki Attila az észak-németországi (teutón) provincia wormsi kolostorában augusztus 8-án beöltöztetett két jelölttel együtt kezdi meg egyéves újoncidejét, azaz a noviciátust. Attila testvér rendi védőszentje Nagy Szent Albert püspök és egyháztanító lett.

A beöltözés közös ebéddel zárult a rendház refektóriumában a domonkos család tagjainak részvételével.

*

A noviciátusnak szabályozott napirendje van. A magiszter (újoncmester) felügyeli a növendékek lelki képzését, bevezetve őket a rendi szabályzat, lelkiség és rendtörténet ismereteibe.

Az újoncok részt vesznek a rendház életében, az imaórákon, étkezéseken és más feladatokat is ellátnak. A noviciátus idején megismerhetik a tartomány rendházait, illetve a Szent Domonkos életéhez kapcsolódó fontos helyszíneket Franciaországban és Spanyolországban.

Forrás és fotó: domonkosok.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria