Bernard Bober kassai érsek szentelte fel Bodrogszentmária megújult templomát

Külhoni – 2024. augusztus 27., kedd | 10:29

A szlovákiai Bodrogszentmárián (Svätá Mária) augusztus 24-én ünnepi szentmise keretében szentelte fel az egyházközség felújított templomát és történelmi orgonáját Bernard Bober kassai érsek.

A Sátoraljaújhelytől 18 kilométerre fekvő Szentmária ófaluját 1924-ben sokadszorra sújtotta nagy árvíz. A lakosok az ártérből a 20. század második felében költöztek új helyre, ahol 1968-ban felépült a katolikus templom, azonban csak 1980 után kaptak engedélyt annak használatba vételére, és csak 1996-ban szentelhették fel. 

2024 augusztusában, a felújítás után ezt a templomot szentelte fel, és annak értékes régi orgonáját áldotta meg Bernard Bober kassai érsek.

„A hála, a remény és a bizalom betetőzése volt a mai nap, amikor a hálás hívek sokasága a körzeti papság, a kerületi és a helyi önkormányzat képviselői örömmel adtak hálát azért, hogy az elmúlt 100 év különböző viszontagsága sem tudta kipusztítani az áldott elődök által kapott szellemi, lelki értékrendet” – fogalmazott a szepsi esperesség beszámolójában.

Bernard Bober érsek a szentmise után kopjafát áldott meg a községi hivatal épülete előtt.

*

Szentmária eredetileg a Ticce patak jobb partján feküdt, innen került a magasabban fekvő bal partra az állandó árvízveszély miatt.

A barokk Mária-kegytemplom maradt meg csupán az egykori faluhelyből – ezt 1979-ben robbantották fel a hatóságok, arra hivatkozva, hogy egy településnek nem lehet több működő temploma. A helyén álló modern templom ma is búcsújáró hely. 

A települést a Bodrog, illetve a Latorca holtága, valamint a Ticce patak határolja. A lakosság többsége ma is magyar nemzetiségű; 52 százalékuk római katolikus. 

Forrás és fotó: Szepsi Római Katolikus Eperesség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria