Berta Tibor tábori püspök a tisztjelölteknek: A haza és Isten országa is belőlünk épül fel

Hazai – 2023. augusztus 21., hétfő | 15:16

Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án idén is megtartották a tisztavatást a budapesti Kossuth téren. Az avatás előtt álló honvédtisztjelöltek számára szentmisével egybekötött díszünnepséget tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületének Szent László-kápolnájában, augusztus 19-én.

Az eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mondott ünnepi köszöntőt.

A szentmisét Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök celebrálta. Homíliájában a katonai erények és feladat-végrehajtás kapcsán emlékeztetett, hogy bár azokat nem lehet hibátlanul teljesíteni, a cél mégis a tökéletességre való törekvés kell hogy legyen. Ahogy Máté evangéliumában olvashatjuk: „Legyetek tökéletesek, mint a ti mennyei Atyátok tökéletes.”

„Kedves hadnagy urak és hölgyek, önök Magyarország ifjú lovagjai. Azok, akiknek, ha kell, az életük árán is meg kell védeniük ezt a hazát. Amikor a hazáról van szó, akkor mindig arra gondoljunk, hogy ott szüleink, testvéreink, kedveseink, barátaink, bajtársaink vannak – a haza belőlünk épül fel, és Isten országa is belőlünk és általunk növekszik” – fogalmazott a tábori püspök.

Az ünnepélyes alkalmon – mások mellett – részt vett Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke; Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese; illetve Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára.

Az ünnepségről szóló bővebb beszámoló ITT olvasható.

*

Magyarország lobogójának katonai tiszteletadás mellett történő ünnepélyes felvonásával kezdődött az idei tisztavatás a budapesti Kossuth téren, augusztus 20-án. A Magyar Honvédség tisztjelöltjei Novák Katalin köztársasági elnök, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke jelenlétében tettek esküt a haza szolgálatára.

A Honvéd Vezérkar főnökének beszéde után következett az eskütétel, az eskü szövegét Illényi Dániel hadnagy mondta elő bajtársainak.

Ezt követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mondott beszédet, melyben felidézte: „A Katolikus Egyház feje itt, ezen a téren, alig néhány hete Magyarország védőszentjéhez, Szűz Máriához imádkozott a békéért. Ferenc pápa szavai a szívünkbe vésték: akárhogy is ordítják a háborút körülöttünk, a magyarok nincsenek egyedül békevágyukkal.”

Az ünnepélyes tisztavatáson százhatvanhat honvéd tett esküt. A honvédelmi miniszter tavalyi kezdeményezésére, régi hagyományt felélesztve, a nemzet főterén felsorakozott hivatásos, szerződéses és tartalékos katonákért Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök is fohászt mondott.

A tisztavatásról szóló hosszabb beszámoló ITT olvasható.

Szöveg: Bányász Eszter; Navarrai-Mészáros Márton

Fotó: Szakál Szebáld, KTP /honvedelem.hu; Horváth Sztaniszláv, Kormány Gábor

Forrás: Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria