Berta Tiborral indul a Hitem, a Magyar Kurír – Új Ember podcastsorozata

Nézőpont – 2023. december 16., szombat | 16:40

„Ha az éjszakák köde homályba csukja a napot… a hit világítsa ki az éjt” – Babits Mihály versének sorai vezetik be a Magyar Kurír és az Új Ember most induló Hitem című podcastsorozatát.

A beszélgetések vendégei istenhitükről, az emberi értékek melletti kiállásukról, a hivatásuk betöltésébe vetett hitükről vallanak a szerkesztő, Fodor Endre újságíró kérdéseire válaszolva. A Hitem című podcast-sorozat első vendége Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök.

„Úgy próbálok élni, és azt próbálom magatartásomból valamiképpen sugározni, hogy nekem közöm van a názáreti Jézus Krisztushoz.”

[…] „Szoktam mondani, hogy (ma) a kereszténység az egy nagyon nehéz életforma” – teszi hozzá Berta Tibor, aki őszintén vall hitéről, hivatásáról, a mindennapok örömeiről, megpróbáltatásairól.

Berta Tibort Marcaliban szentelték pappá 1991. június 20-án; itt kezdte meg szolgálatát, majd két év múlva a kaposvári székesegyház káplánja lett. 1994-ben már a Katonai Ordinariátusnál szolgált, kezdetben titkárként, majd Szombathelyen helyőrségi tábori lelkészként. 2005-ben lett tábori esperes, majd kiemelt tábori lelkész Székesfehérváron.

Hivatalosan 2009-től tartozik a Katonai Ordinariátushoz, s ettől kezdve 2021-ig általános helynöki tisztséget töltött be. Szolgálati ideje alatt két alkalommal vett részt külföldi misszióban. 2021. február 18-án Ferenc pápa a Katonai Ordinariátus püspökévé nevezte ki; Budapesten, a Szent István-bazilikában szentelték püspökké 2021. április 10-én. Püspöki jelmondata: „Conservi in Domino”, azaz „Szolgatársak (vagyunk) az Úrban”.

A Magyar Kurír és az Új Ember podcastsorozatának első része Spotifyon keresztül, IDE  KATTINTVA hallgatható meg.

A felvétel a Katolikus Rádióban készült; ezúttal is nagyon köszönjük a támogatásukat. A sorozat szerkesztője: Fodor Endre újságíró, egyetemi oktató.

Hálás szívvel megköszönjük, ha Olvasóink feliratkoznak a podcastcsatornára, s a beszélgetést megosztják másokkal is!

Fotó: Merényi Zita (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria