Beszélgetés Erdő Péter bíborossal a Vatikáni Rádió műsorában új római címtemploma átvétele kapcsán

Külhoni – 2023. július 1., szombat | 17:36

II. János Pál pápa húsz éve kreálta bíborossá Erdő Pétert, a Szent Balbina ókeresztény bazilikát jelölve ki római címtemplomául. A templom jelenleg felújításra szorul, így Ferenc pápa új címtemplomot, a Római Szent Franciska-bazilikát jelölte ki Erdő Péter számára. A bíboros július 1-jén 18 órakor ünnepi szentmisével foglalja el új címtemplomát. Ez alkalomból készített vele interjút Gedő Ágnes.

A Vatikáni Rádió műsorában elhangzó beszélgetésben Erdő Péter bíboros, prímás többek között ismerteti a templomcsere okait, illetve rámutat az új bazilika történelmi jelentőségére.

Június 29-én ünnepelte a világegyház Róma városának fővédőszentjeit, Péter és Pál apostolokat – erről is kérdezte Gedő Ágnes a főpásztort.

Az interjú a Vatikáni Rádió honlapján meghallgatható.

Erdő Péter bíboros új címtemploma, a Római Szent Franciska-bazilika a Colosseum mellett található. A 9. században alapított, a 10. századtól Santa Maria Nova néven ismert templom a 15. században kapta új nevét Római Szent Franciska után, akinek ereklyéit a kriptában őrzik. A Szent Franciska-bazilika legutóbb Angelo Sodano bíboros címtemploma volt, aki 2022. május 27-én adta vissza lelkét Teremtőjének.

Erdő Péter bíboros, prímást június 30-án rangos kánonjogi elismeréssel tüntették ki az olasz képviselőházban. A Vox Canonica 2023-as díjat a Montecitorio palota Sala della Regina dísztermében vehette át, ünnepélyes keretek között. A főpásztor az eseményen örömét fejezte ki, hogy neki ítélték az idén a díjat, amely nemcsak jogi, hanem teológiai és lelkipásztori szempontból is egy fontos elismerés; majd előadást tartott, Az egyházi rend szentsége és az egyházkormányzati hatalom címmel.

A bíboros a Vatikáni Rádiónak adott interjúban utalt a képviselőházban mondott beszédére is, amelyben az egyházi rend szentsége és az egyházkormányzati hatalom témaköréről szólt, Ferenc pápa a Római Kúria megreformálását célzú új apostoli konstitúciójának fényében. Fontos tisztázni a laikusok és a felszentelt papok feladatát, hatáskörét a változó társadalomban, a mai Egyházban – emelte ki a Vatikáni Rádió magyar nyelvű műsorában elhangzott beszélgetésben Erdő Péter.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria