Beszélgetés Jean Vanier-vel az első magyarországi katimavikon

Hazai – 2008. január 22., kedd | 11:24

A Bárka és Hit és Fény közösségek alapítója, Jean Vanier is jelen volt a Piliscsabán január 18-tól 20-ig megrendezett találkozón, amelyen mintegy 400 ember vett részt.

A katimavik eszkimó szó, találkozóhelyet jelent. Értelmi sérült emberek, szüleik és barátaik változó rendszerességű találkozójáról van szó, amelyeket a Hit és Fény tagjai, a Bárka közösség és önkénteseik készítenek elő. Az első magyarországi katimavik különlegessége volt, hogy Jean Vanier, a Bárka és a Hit és Fény közösségek alapítója is jelen volt és előadásokat tartott. A rendezvénynek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai campusa adott otthont.

A Bárka Közösség Jean Vanier kezdeményezése által indult el, aki 1964-ben a franciaországi Trosly–Breuil-ben magához vett két értelmi sérült férfit. Az ő szövetségükből indult ki a mozgalom, amelynek célja, hogy családot biztosítson a sérült embereknek. Hazánkban a Bárka Közösség 16 éve van jelen. Honlapjuk: www.larche.hu.

A Hit és Fény 1971-ben született a franciaországi Lourdes-ban, válaszként az értelmi fogyatékos gyermekek és szüleik szorongására és magányára. Alapítói a francia Marie–Hélene Mathieu gyógypedagógus és a kanadai Jean Vanier. A Hit és Fény jelenleg 72 országban 1310 közösséget számlál. A közösségek taglétszáma 20-30 fő között van, bennük a sérültek, szülők és segítők ideális esetben azonos arányban vannak. A Hit és Fény magyarországi ága 18 éve alakult meg, 23 elfogadott, és 3 alakuló közösséget számlál. Honlapjuk: www.hitesfeny.gportal.hu.

Az eseménynek saját honlapja is van, www.katimavik.info.hu címen elérhető. A találkozó szervezőinek jóvoltából Jean Vanier angol nyelven tartott előadásai az alábbi honlapon meghallgathatók: www.tobape.extra.hu.

Jean Vanier-vel készült beszélgetésünk itt olvasható.

Horánszky Anna/Magyar Kurír