Bódi Mária Magdolnáról készített rövidfilmet az MTVA

Kultúra – 2024. január 11., csütörtök | 12:30

Tiszteletreméltó Bódi Mária Magdolna életét áldozta Krisztusba vetett hitéért, boldoggáavatási eljárása jelenleg is zajlik. A közmédia M5 csatornáján a Magyar Nők című dokumentumfilm-sorozat legutóbb, 2023. december 23-án adásba kerülő epizódja az ő életútját követte végig.

Bódi Mária Magdolna 1921. augusztus 8-án született Szigligeten, szegény uradalmi cseléd szülők gyermekeként. A fiatal munkáslány rövid élete során olyan jelentős hatással volt környezetére, mint nagyon kevesen. Útjukra terelte az eltévelyedetteket, támogatta a rászorulókat, és élethosszig tanulmányozta a Szentírást.

1944 áprilisában családja a Fűzfőgyárteleppel szomszédos Litérre költözött; élete utolsó évét ott töltötte. A 24 éves lány 1945-ben egy szovjet katona fegyvere által halt vértanúhalált. Bódi Mária Magdolna litéri temetőben található sírja zarándokhellyé vált, ahol emléktábla idézi fel a fiatal lány életútját.

Boldoggá avatását az akkori veszprémi püspök, Mindszenty József kezdeményezte 1945-ben; 1990-ben Szendi József püspök indított perújrafelvételt.

Az eljárás egyházmegyei szakasza 2016 októberében ért véget, 2017. március 10-én pedig a veszprémi főegyházmegyei küldöttség vezetőjeként Márfi Gyula érsek a vatikáni Szentek Ügyeinek Kongregációjában átadta Angelo Amato bíboros, prefektus hivatalának azt a több ezer oldalas dokumentumot, amely részletesen tartalmazza a Bódi Mária Magdolna hitvalló és vértanú életéről tett tanúvallomásokat.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria