Bokrétaünnep a Notre-Dame tetején: Elkészült az újjáépülő templom gerendázata

Kitekintő – 2024. január 24., szerda | 8:00

Bokrétaünnepet tartottak a párizsi Notre-Dame helyreállításán dolgozó ácsok – számolt be róla január 13-án az Euronews hírügynökség. A hagyomány szerint amikor elérik a legmagasabb pontot a munkák során, egy csokor virággal jelzik, hogy az asztalosok munkája befejeződött.

A templom tetőzeti favázát a középkori terv szerint építették vissza és kézzel formázták – magyarázta Philippe Jost, a párizsi Notre-Dame újjáépítésének vezetője. Kézi szerszámokat, fejszét és fűrészeket használtak, hogy valóban kézműves műremek legyen a középkori tető rekonstruálása. A végeredmény gyönyörű és tartós lett a főépítész szerint.

Hank Silver a külföldről érkezett szakemberek egyike. Számára alig felfogható, hogy New York-iként egy párizsi történelmi épületen dolgozik olyan mesterekkel, kő- és üvegművesekkel, szobrászokkal vagy orgonaépítőkkel együtt, akiknek a tudása lenyűgöző.

A 2019-ben leégett Notre-Dame felújítása jó tempóban halad, néhány hete a szélkakast is visszahelyezték a magasba. A modern kor biztonsági vívmányait is beépítik: a tető alá egy párásítással működő tűzgátló rendszer kerül.

Forrás és fotó: Euronews

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria