Bokrétaünnepet tartottak a bővülő esztergomi ferences gimnáziumban

Megszentelt élet – 2023. június 13., kedd | 10:14

Bokrétaünnepet tartottak június 6-án, kedden az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégiumban, ahol csaknem négymilliárd forintos beruházás eredményeként új épületszárnnyal és tornacsarnokkal bővül az intézmény.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, különleges lelkiség hatja át ezt az iskolát, amely mintegy kilencvenéves működése alatt négyszáz fiatalt indított el a papi hivatás útján.

Az államtitkár hozzátette, csak Esztergomban tizenkét nagy egyházi beruházás zajlott, illetve zajlik. Templomok, egyházi iskolák újulnak meg, és olyan turisztikai fejlesztések valósulnak meg, melyekkel az Egyház minél szélesebb körben teszi ismertté Esztergomot.

A LATEREX Építő Zrt. kivitelezésében megvalósuló bővítés során a ferences gimnáziumban a fedett tornacsarnok létrehozásán túl az új iskolaszárnyban összesen 3960 négyzetméteren hat új tantermet alakítanak ki, a kollégiumi részt közösségi terek létrehozásával bővítik, többek között egy galériás aulával, és felújítják az iskola udvarát is, ahol sporteszközöket helyeznek el, valamint új főbejáratot, portaszolgálatot és parkolókat hoznak létre – mondta el az MTI-nek Szánthó Gellért, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium igazgatója.

A tornacsarnok középen kettéosztható, így egyidejűleg alkalmas edzésekre, iskolai testnevelésre, szabadidősportokra, illetve bérleményként is hasznosítható lesz. A száz ülőhelyes csarnok tetején pihenőparkot, különböző funkciókkal ellátott zöldtetőt alakítanak ki.

Az iskolában négy-, illetve hatosztályos rendszerben 250 diák tanul, és szinte mindenki kollégista. Az intézménybe az ország különböző részeiből érkeznek diákok, akik jellemzően havonta egyszer utaznak haza, így a gimnázium fejlesztése új szabadidős lehetőségeket nyit meg számukra.

A ferences gimnázium Esztergom belvárosában működik a vele egybeépült kolostorral és a Szent Anna ferences templommal. A ferencesek 1222-ben telepedtek le Esztergomban, a jelenlegi épületegyüttes az egykori középkori rendház helyén található. A gimnázium névadója, Temesvári Pelbárt krakkói tanulmányai befejeztével élete egy részét a rendházban töltötte. A szocializmus évei alatt az iskola egyike volt a nyolc egyházi fenntartásban működő gimnáziumnak.

A beruházás részleteiről még bővebben a Magyar Építők weboldalán IDE kattintva olvashatnak.

Forrás: MTI

Fotó: Müller Márk, Formanek Tamás / Ferences Média

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria