Bölcsőde alapkőletételét ünnepelték Máriapócson

Hazai – 2022. március 25., péntek | 18:02

Egy nagyszabású szociális terv részeként a Nyíregyházi Egyházmegye több bölcsődét is épít megyeszerte. Március 23-án Máriapócson tették le az új építésű bölcsőde alapkövét.

A településen felmért igényekre is reagálva 2022-ben az állam és az Európai Unió támogatásának köszönhetően 2 csoportos, 24 férőhelyes bölcsődeépületet alakítanak ki Máriapócson. Ez illeszkedik az egyházmegye azon törekvésébe, hogy a szociális és gyermekjóléti szerepvállalását erősítse. A szolgáltatások fejlesztésével magas színvonalú napközbeni ellátást kíván nyújtani, segíteni és támogatni kívánja a családokat, valamint új munkahelyeket is teremt.

Az ünnepélyes alapkőletételen Papp Tibor főhelynök, az egyházmegye szociális ügyekért felelős vezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd bemutatta a beruházás részleteit, célkitűzéseit és a munkálatok tervezett befejezésének időpontját.

Várhatóan ez év szeptember 30-án átadják az elkészült épületet, melynek külső megjelenése Noé bárkáját fogja idézni. A bibliai bárka menedék, átvitt értelemben oltalom, a gyermekek számára biztonságot kíván teremteni. Ez és számos aktuális, valamint retrospektív – Máriapócs lelki központtá válásának folyamatára vonatkozó – ténymegállapítás is szerepel abban az alapítódokumentumban, melyet Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök; Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára; valamint Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője írt alá, s melyet a kivitelezővel közösen helyeztek az alapkőbe.

Az alapkő megáldásának szertartásán prédikációjában Ábel püspök a Mária-éneket idézte, melyet a Pócsra érkezők előszeretettel énekelnek: „Mária gyermekei, ide jöjjetek!” Rámutatott, mindannyian Mária gyermekei vagyunk. „Görögkatolikus egyházunk olyan lelkülettel szeretné fogadni a gyermekeket, ahogy Mária tartja gyermekét, így nevelni, óvni és alapot adni a jövőjükre nézve” – fogalmazott a hierarcha és hozzátette: „Mint Mária gyermeke kérem a Szűzanyát, oltalmazza tovább ezt a beruházást, hogy mint Mária gyermekei nevelkedhessenek itt a kisgyermekek.”

Ünnepi beszédében Simon Miklós azt az infrastrukturális fejlődést mutatta be, mely Máriapócson az utóbbi évtizedben történt. Kiemelte, az idevezető utak, a bazilika környékének változása szembetűnő eredménye az elmúlt éveknek.

„Amikor egy bölcsőde alapkövét letesszük, az mindig a jövőről és a biztonságáról szól” – kezdte ünnepi gondolatait Fülöp Attila államtitkár. „A gyermekek jövőjén fog múlni, hogy a családok jövője biztonságban van-e, s az övéken múlik a nemzeté” – fogalmazott.

Üdvözölte azt a szerepvállalást, ami az Egyház sajátja, hiszen azáltal, hogy az egyházmegye magára vállalja ennek a bölcsődének a fenntartását, nemcsak fenntartója lesz egy intézménynek, hanem kovásza egy közösségépítésnek, kiindulópontja egy közösség teremtésének, hogy az ide kapcsolódó gyermekek és családok közösségi kötődésben is erősek legyenek, és ne vesszenek el egymás szeme elől. Rámutatott: ezért támogatja az állam szívesen az Egyház által felvállalt missziót, melyet a szociális szférában folytat.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg: P. Tóth Nóra

Fotó: Zadubenszki Norbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria