Bolváry Pál pálos papról emlékeztek meg Pécsett, születésének 100. évfordulóján

Megszentelt élet – 2024. május 4., szombat | 19:00

Bolváry Pál OSPPE születésének 100. évfordulóján, április 13-án Puskás Antal tartományfőnök megemlékező szentmisét mutatott be a pécsi pálos templomban, majd megkoszorúzta Bolváry Pálnak a templom Mária-kápolnájában található emléktábláját.

Puskás Antal tartományfőnök a szentmisében felidézte Bolváry Pál életútját, és személyes élményeit arról az időről, amikor fiatal pálosként Pál atya tanítványa volt.

A szentmise végén két egykori tanítványa, Borbás Géza és Temesi Tibor emlékezett meg róla, és arról az időszakról, amikor a legsúlyosabb kommunista diktatúra éveiben indián tábornak álcázott cserkésztábor kereteiben tanulták tőle a katolikus hitet és értékeket. Pál atya „Nagy Fehér Kabát” indián néven volt a fiatalok vezetője, akiket meggyőző hittel nevelt, irányított, utat, célt, hitet, emberséget mutatva számukra. Titokban végzett tevékenységéért börtön és üldöztetés lett a sorsa. Többszöri próbálkozás után sikerült Rómán keresztül az Egyesült Államokba emigrálnia, ahol évtizedekig plébánosként működött. A rendszerváltás után tért haza Magyarországra, és újra bekapcsolódott a pálos lelkipásztori munkába, a fiatalok nevelésébe, az ifjú pálosok tanításába. Bolváry Pál 2001-ben hunyt el.

*

Bolváry László Pál Kalocsán született 1924. április 13-án. 1942. augusztus 4-én Pécsett belépett a pálos rendbe. 1947. augusztus 10-én Pétery József váci megyéspüspök Kiskunfélegyházán pappá szentelte. 1948-ban vállalta a föld alá kényszerített pécsi cserkészcsapatok tagjainak lelkigondozását. Közvetlen, derűs egyénisége, igénytelensége és fáradhatatlan szolgáló készsége a cserkész lelkipásztorok példaképévé tette.

Amikor 1950. június 9-én internálták a pécsi pálos szerzeteseket, ő nem volt közöttük, mert elöljárója egy nappal előbb Budapestre küldte, de tiltott határátlépési kísérlet miatt még abban az esztendőben három év börtönbüntetésre ítélték. A „titkos és illegális cserkészkedés” miatt 1961. febrár 6. éjszaka újból letartóztatták, és a „népi demokrácia megdöntésére irányuló szervezkedés” címén hat év börtönre ítélték.

1972-ben az Egyesül Államokba menekült, ahol a pittsburghi Szent Anna-templom plébánosa lett. Magyarul és angolul is megírta életútját Rabláncon Krisztusért címmel (1992). A nyugati magyar cserkészmunkába is bekapcsolódott. A kommunizmus összeomlása után, 1993. október 13-án hazatért, s előbb Budapesten, majd Pécsett a pálos kolostorban folytatta lelkipásztori és cserkész munkáját.

Forrás és fotó: Magyar Pálos Rend

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria