Bráda Tibor magyar szentjei láthatók mostantól az eger-lajosvárosi Találkozások Házában

Kultúra – 2023. június 24., szombat | 12:00

Az egy évvel ezelőtt elhunyt cukrász Oscar-díjas és Venesz-díjas, Guinness-rekorder, világ- és olimpiai bajnok Kopcsik Lajosra emlékeztek az eger-lajosvárosi templomban június 19-én. A cukrászmester, Eger díszpolgára nem sokkal halála előtt adományozta a helyi közösségnek a Pro Cultura Cristiana díjjal kitüntetett Bráda Tibor üvegablakterveit, amely magyar szenteket és a Szűzanyát ábrázolja.

A megemlékező szentmisét követően felavatták a Kopcsik Lajos téren azt a díszes táblát, melyet az önkormányzat állíttatott. A lajosvárosi fertálymesterek javaslatára a közelmúltban döntött úgy a város önkormányzata, hogy közterületet neveznek el a jeles alkotóról, aki a városrészben, a tér közelében élt. A táblát Koós Ede plébános és Kladiva Imre atya közösen áldották meg.

Az ünnepség a Találkozások Házában folytatódott, ahol átadták Bráda Tibor üvegablakterveit, melyek a tiszaújvárosi Nagyboldogasszony-templomhoz készültek.

A magyar szenteket ábrázoló alkotásokat Kopcsik Lajos kapta művész barátjától, s úgy döntött, hogy legjobb helye a lajosvárosi közösségnél lesz.

A képekről és a közös munkáról Herczeg István grafikusművész, Kopcsik Lajos alkotótársa szólt, egyben ismertetőt tartott Bráda Tibor munkásságáról.

Bráda Tibor festő- és üvegfestőművész két éve, nyolcvanéves korában vehette át a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától az életművét elismerő Pro Cultura Christiana díjat. A díj odaítélésekor kiemelték, hogy az alkotó „hazánk keresztény öntudatának erősítésére rendelte művészi munkásságát. A Munkácsy-díjjal is elismert Bráda Tibor tavaly szeptemberben hunyt el.

Forrás: Egri Főegyházmegye; MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria