Burkina Fasó-i bíboros: „Mi imával felelünk a kalasnyikovok hangjára”

Kitekintő – 2022. október 6., csütörtök | 18:15

Philippe Nakellentuba Ouédraogo bíboros, Ouagadougou érseke október 2-án, a missziók hónapjának megnyitóján nyilatkozott, arra buzdítva híveit, hogy tartsanak ki ebben a helyzetben – amikor Traore százados katonái puccsal megbuktatták a régi katonai juntát –, és minden eddiginél erőteljesebben imádkozzanak a békéért.

„Kedves fivérek és nővérek Krisztusban, október elején, a missziós hónap kezdetén a Pápai Missziós Művek azt javasolja, hogy elmélkedjünk a következő témáról: »Tanúim lesztek« (ApCsel 1,8). De hogyan tehetünk tanúságot Isten szeretetéről és irgalmasságáról a gyilkos terrorizmussal szemben, amely reménytelen helyzetbe taszítja a férfiak és nők mindennapi életét, akik közvetlen vagy közvetett áldozatai ennek az igazságtalan és szükségtelen erőszaknak? – veti fel a kérdést a bíboros. – A kalasnyikovok hangjára mi imával felelünk. Ez azt jelenti, hogy e hónapban még fokozottabban kell imádkoznunk a békéért, hazánkban és az egész világon egyaránt.

Ouédraogo bíboros egy olyan időszakban szólalt fel, amikor államcsínnyel megdöntötték a Paul Henri Sandaogo Damiba alezredes vezetésével regnáló katonai junta hatalmát. Damiba a vallási vezetők közvetítésének köszönhetően távozott Burkina Fasóból.

Január 24-én Damiba megbuktatta Roch Christian Kabore demokratikusan megválasztott elnököt, azzal vádolva őt, hogy nem képes garantálni a biztonságot a dzsihadista csoportok egyre gyakoribb támadásaival szemben.

Kilenc hónappal a Damiba puccs után azonban Burkina Fasóban csak súlyosbodott az egyébként is gyenge lábakon álló közbiztonság. A terrorszervezetek működése az ország mintegy 40 százalékára terjedt ki. A hadsereg egységeit az elmúlt hónapokban számos erőszakos támadás érte. Az elszenvedett veszteségek a fegyveres erők körében a kormánnyal szembeni nagyfokú elégedetlenséghez vezettek. Burkina Faso az egyik olyan régió, ahol 2021-ben a legtöbb halálos áldozatot követelték a terrortámadások. Az új katonai junta vezetője, Ibrahim Traoré százados éppen ezekkel az érvekkel indokolta az előző junta megdöntésének szükségszerűségét. A dzsihadisták által elkövetett mészárlások meggyengítették Damiba pozícióját mind a hadseregen belül, mind a közvéleményben.

Ebben a szomorú helyzetben Ouédraogo bíboros emlékeztet arra, hogy „a terrorizmus és a politikai instabilitás kihívásaival szemben az Egyház, amely szorosan kapcsolódik a világhoz és annak történelméhez, nem lehet más, mint a szolidaritás jele és tanúja, a szeretet és testvériség világának előmozdításával".

Fordította: Varga Juti

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria