Carlo Crivelli: Szűzanya fecskével

Kultúra – 2024. január 9., kedd | 18:10

Az Itáliában született Carlo Crivelli a 15. század végén élt és alkotott, és sajátos stílusával kiemelkedett kortársai közül. Alkotásait, amelyek képesek mély érzelmeket megragadni és közvetíteni, már-már expresszionistának tekinthetjük. Kizárólag vallási témát megörökítő alkotásainak gyöngyszeme az 1491-ben készült Szűz Mária trónol a gyermekkel és szentekkel című festmény.

E festmény a berlini Gemäldegalerie-ben látható. Klasszikus, realisztikusan ábrázolt alakjai és sok esetben szimmetrikusnak ható kompozíciós beállításai a reneszánsz festészet sajátosságaihoz igazodnak. Művészetében különlegességnek tekinthető, hogy Crivelli alkotásainak személyes, nagyon érzéki kifejezést tudott adni. Az alakok és drapériák kidolgozása nagy részletgazdagsággal bír sűrű, terjedelmes ornamentikus díszítésekkel, mégis teret engedve az éles kontúrok használatának minden ábrázolt forma körül, ahogyan ez az itt látható kompozíción is érzékelhető.

A díszes trónon helyet foglaló Istenanya ölében tartja a gyermek Jézust, akit előtérbe helyez. Mária sötétkék palástja, melyet díszes tiarája tart, az éjszakai égboltot juttatja eszünkbe, így mint égi királynő jelenik meg előttünk. Jobb és bal oldalán egy nemes embert és egy bíborost látunk, akik a festmény megrendelői (donátorok) lehetnek. A háttér pompázatos díszítése és a rengeteg gyümölcs megjelenése Isten gazdagságát mutatja, de egyúttal az élet akarását, a termékenységet is szimbolizálja. A kép címét a trón fölött megjelenő fecskéről kapta, amely mint örök vándor, közvetítőt szimbolizál a mennyei és földi között. Ebben az esetben tehát arra utal, hogy Mária igenjével és Jézus megszületésével valami egészen egyedi és különleges kapcsolat jött létre a transzcendens és az emberi szféra között.

Szöveg: Portik Noémi, M. klarissza nővér

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria