Casetta di Don Bosco – Felavatták Bosco Szent János szülőházának mását Brazíliában

Megszentelt élet – 2024. augusztus 28., szerda | 15:59

A brazíliai Pindamonhangabában megépítették a szalézi rendalapító gyermekkori otthonának mását. Augusztus 16-án, Bosco Szent János születésnapján avatták fel ünnepélyesen a Casetta di Don Boscót, amely pontosan úgy néz ki, mint az a ház, amelyben a rendalapító gyermekkorában élt édesanyjával, két testvérével és nagyanyjával az észak-olaszországi Castelnuovo d’Astiban.

A brazíliai projektet kezdeményező Agnaldo Soares Lima, a pindamonhangabai szalézi központ vezetője a most felépült házról elmondta: a Casetta di Don Bosco egy oktatási helyszín lesz tizenévesek és fiatal felnőttek számára, ahol megálmodhatják jövőjüket, és ahol segítik életterveik megvalósítását, felépítését. „Számunkra ez nemcsak az a hely, ahol emlékezünk Don Boscóra” – emelte ki. Nagyon szeretnénk, hogy egy olyan ház legyen, „amelyet megerősít Don Bosco karizmája, Isten és a fiatalok iránti szeretete”. Küldetése, hogy nevelési tér legyen, amely az öröm, a barátság és a hit értékeire inspirálja a fiatalokat, amelyek Bosco Szent János életében meghatározóak voltak.

Az, hogy az épület annak az olaszországi háznak a mása, amelyben Don Bosco élete első éveit töltötte, erőteljes szimbólum – különösen azért, mert ez volt a híres kilencéves kori álom színhelye is, amely meghatározta a későbbi rendalapító hivatását és küldetését.

Bosco János kilencéves korában egy olyan álmot látott, amely megvilágította számára küldetését: „Legyél alázatos, erős és állhatatos – mondta neki egy asszony, aki ragyogott, mint a nap. – Én leszek a tanítómestered. A maga idejében mindent meg fogsz érteni.”

Az építkezéskor minden részletre gondosan ügyeltek, hogy a pindamonhangabai ház méreteit és részleteit tekintve is az eredeti, olaszországi épület hű mása legyen. Belső és külső burkolatként bontott, kopott téglákat használtak – így a Casetta ránézésre is olyan, mint az eredeti, kétszáz éves ház.

Agnaldo Soares Lima atya a projekt során fedezte fel, hogy az eredeti, olaszországi Don Bosco-háznak további másai is vannak a világon – így az Egyesült Államokban, Guatemalában és Brazília északkeleti részén, Jaboatão dos Guararapesben is.

A pindamonhangabai épület célja az is, hogy Casetta di Don Bosco a Paraíba-völgyben a kegyhelyekre tartó zarándokok útvonalán „a hit útjának” részévé váljon.

A Don Bosco-ház egy 79 000 négyzetméteres zöld területen épült, egy tó partján – olyan környezetben, amely alkalmas arra, hogy felhívják a figyelmet a teremtésvédelem fontosságára, összhangban Ferenc pápa tanításával.

A Casetta di Don Bosco megáldása alkalmából szervezett ünnepségen Alexandre Luís de Oliveira, a São Paulo-i szalézi tartomány elöljárója beszédében úgy fogalmazott: ezen a napon, amikor Don Bosco 209. születésnapját ünnepeljük, közbenjárását kérjük, hogy gyermekkora házának mása „egy olyan központ legyen, ahonnan sugárzik a szalézi karizma, ahol sok gyermek, serdülő és fiatal találhat ihletet álmai megvalósításához”.

Az épület megáldása előtt az ünnepség résztvevői megtekinthették a Kilencéves kori álom című színdarabot, gyermekek előadásában.

A Casetta di Don Bosco megáldását követően a jelenlévők tiszteletüket fejezték ki Bosco Szent János ereklyéje előtt. Az ünnepi esemény szentmisével zárult, melynek főcelebránsa Alexandre Luís de Oliveira szalézi tartományfőnök volt.

Forrás: ANS; szaleziak.hu

Fotó: Agnaldo Soares Lima Facebook-oldala; ANS; szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria