Chow bíboros: Taoisták és keresztények összefoghatnak a harmonikus társadalom építésében

Kitekintő – 2024. március 14., csütörtök | 10:38

A kereszténységről és a taoizmusról szóló konferenciát tartanak Hongkongban március 11–13. között, melynek témája a harmonikus társadalom megteremtése a vallások közötti párbeszéden keresztül. Stephen Chow bíboros és Indunil Kodithuwakku prelátus a két ősi vallási hagyomány közötti párbeszéd fontosságáról beszélt a Vatican Newsnak.

A konferencia háromnapos elmélkedésre és megbeszélésre hívta össze a keresztények és a taoisták képviselőit. A vatikáni Vallásközi Párbeszéd Dikasztériuma, a hongkongi katolikus egyházmegye és a Taoista Szövetség által közösen szervezett konferencián Ázsia, valamint néhány európai ország tudósai és szakértői gyűltek össze. A konferencia első napja végén Stephen Chow bíboros, Hongkong püspöke és Indunil Janakaratne Kodithuwakku Kankanamalage prelátus, a Vallásközi Párbeszéd Dikasztériumának titkára a kereszténység és a taoizmus érintkezési pontjairól nyilatkozott a Vatican Newsnak.

A konferencia célja „bemutatni, hogyan tudnak összefogni a vallások, hogy konstruktív partnerekké váljanak társadalmaink építésében” – mondta Chow bíboros. „A taoista vallás lényege, hogy elősegítse a világ haladását a béke és az egység felé, ahol az emberiség és az Út – mondhatnánk a „Logosz” – összekapcsolódik” – jegyezte meg a bíboros. Annak a reményének adott hangot, hogy a szolgálat közös lelkületének  felismerése hozzájárul ahhoz, hogy „a vallás értékét és jelentőségét jobban megbecsüljék Kínában”.

A hongkongi püspök kiemelte, hogy a kereszténység és a taoizmus osztozik „az irgalmasság, az egyszerűség és a nem világi eredményekre való törekvés értékeiben”. Hangsúlyozta a más kultúrák és vallások iránti nyitottság fontosságát, rámutatva, hogy „a Katolikus Egyház elfogadja, hogy ők is részesei – bár különböző mértékben – az isteni kinyilatkoztatásnak az élet és a létezés lelkületének értelmezéséért”. E megközelítésre Chow bíboros Matteo Ricci 16. századi jezsuita misszionárius példáját hozta, aki jól ismerte a kínai nyelvet és kultúrát. Ricci atya „a vallás és a kultúra közötti párbeszéd példaképe, aki a konfuciánusok, buddhisták és taoisták lelkiségét integrálta katolikus hitünkkel és lelkiségünkkel”. „Ez nagy dicséretet és tiszteletet vívott ki a kínai nép és a kínai kormány részéről” – jegyezte meg Chow bíboros.

Kodithuwakku prelátus a párbeszéd fontos pillanatait hangsúlyozta a mai, szétzilált világban. „Mindannyian tudjuk, nagyon nehéz időket élünk. Hiányzik a remény, a frusztráció jellemző.” „Az ehhez hasonló találkozók tehát szimbolikus üzenetet közvetítenek a világ felé, hogy lehetséges a párbeszéd, és leülhetünk együtt és beszélgethetünk, együtt dolgozhatunk és együtt járhatunk.” Ezért Kodithuwakku prelátus hangsúlyozta, hogy a most zajló keresztény–taoista konferencia „nemcsak Hongkongnak, hanem a nagyvilágnak is hasznos hozzájárulás lehet”. A Srí Lanka-i pap hangsúlyozta az eszmecsere lelki értékét is: „Az ilyen jellegű párbeszédben belépünk Isten misztériumába. A másik meghallgatása segíthet megérteni, hogyan nyilatkoztatta ki magát nekik Isten… és találkozunk a másik szent misztériumával.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria