Cigány családoknak rendezett hagyományteremtő találkozót a Miskolci Egyházmegye

Hazai – 2015. június 1., hétfő | 16:24

A Miskolci Egyházmegye Cigánymissziós Bizottsága az egyházmegye területén élő cigány közösségek részére szervezett családtalálkozót május 31-én Felsővadászon – tájékoztat a görögkatolikus egyházmegye.

A cigánypasztorációban részt vevő lelkipásztorok korábbi tapasztalata az volt, hogy ha sikerül közösségeikben megszólítaniuk egy-egy cigány hívőt, akkor rajta keresztül könnyebben eljutnak családjaikhoz is. Szerették volna, hogy ezeknek a nagy családoknak is biztosítsanak találkozási lehetőséget.

Az idei cigány családok találkozójának helyszíne a felsővadászi egyházközség volt, ahová csaknem kétszázan érkeztek a környékbeli és távolabbi parókiákról. A délutánra meghirdetett program a templomban kezdődött, ahol először Orosz Atanáz püspök köszöntötte és bátorította a jelenlévőket.

A nap hátralévő részében az egyes közösségek mutatkozhattak be versekkel, énekekkel; a homrogdi, felsőregmeci és felsővadászi cigány egyházi kórusok mellett a Szent Zotikosz gyermekvédelmi központ fiataljai is megmutathatták tudások. Utóbbiak a zsoltárok imádságos világába kalauzolták a hallgatóságot.

A napot az Istenszülő tiszteletére elimádkozott Paraklisz imádsággal zárták. Az ima sorai közül a püspök kiemelte az „imádságomat kiöntöm az Úr elé” sorokat, buzdítva és tanítva minden jelenlévőt a szívből jövő imádság fontosságára.

A találkozóval a szervezők hagyományt szeretnének teremteni, hogy a roma családok hitükben megerősödjenek.

Fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria