Cigánypasztorációs önkénteseknek tartottak képzést a Hargita megyei Homoródfürdőn

Külhoni – 2024. október 14., hétfő | 9:01

A cigánypasztoráció régi és új önkéntesei számára szerveztek képzést október 4–6-án a gyulafehérvári főegyházmegyéhez tartozó Homoródfürdőn.

A képzést Kerekes István tréner vezette, aki rávilágított a csapatmunka, az egymásra figyelés és a közös hangolódás fontosságára.

A találkozó keretében, október 5-én este kerekasztal-beszélgetést tartottak, melyen az előadók a saját területükön szerzett tapasztalataikat osztották meg. Jelen volt Récsei Mária a Caritas részéről, Borka Botond a főegyházmegyei ifjúsági főlelkészség képviseletében, valamint Csata Orsolya a CséBé egyesülettől. A programon részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.

Mindannyian értékes tapasztalatokat osztottak meg, arra bátorítva az önkénteseket, hogy akkor se adják fel, ha kudarcokkal szembesülnek, hiszen ezek sokszor sikerélménnyé válhatnak.

Az önkéntesképzés másik fontos célja az Istenre való odafigyelés volt.

Kalányos Ottó cigánypasztorációs lelkipásztor különböző hangsúlyozta, hogy az önkéntesek a pasztoráció központjában álló Istennel együtt végzik feladataikat.

A szentmise és a lelki programok tovább mélyítették az önkéntesek elkötelezettségét a pasztoráció iránt.

A találkozó befejező mozzanataként jövőbeli terveket, programokat dolgoztak ki és beszéltek át. Az önkéntes fiatalok pedig konkrét feladatokat kaptak.

A képzésen 39 fő vett részt.

Külön öröm, hogy idén, immár negyedik alkalommal tizenhárom cigány fiatal is erősítette a csapatot.

A szervezők köszönetüket fejezik ki a Hargita Megyei Kulturális Központnak (Centrul Cultural Judeţean Harghita) és vezetőjének, Ferencz Angélának, hogy társszervezőként idén is segítették a pasztorációt; Hargita Megye Tanácsának; a Vámszer Géza Művészeti népiskolának és Sándor Árpád igazgatónak, hogy a helyszín biztosításával és társszervezői minőségben is támogatták a programot.

Forrás és fotó: Alcsíki Cigánypasztoráció Facebook-oldala; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria