Colloquium Clementinum III – Nemzetközi patrisztikus konferenciát rendeztek Nyíregyházán

Hazai – 2023. április 25., kedd | 11:57

Colloquium Clementinum III címmel nemzetközi patrisztikus konferenciát rendeztek a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán április 20. és 22. között. A háromnapos tudományos tanácskozás témája Alexandriai Kelemen Paidagogosz című művének kutatása volt.

Az eseményt Gyurkovics Miklós tudományos rektorhelyettes nyitotta meg április 20-án, csütörtökön. A tanácskozást az alamóci Palacký Egyetem Szent Cirill és Metód Hittudományi Karával szoros együttműködésben szervezték meg – ismertette a rektorhelyettes, kiemelve Veronika Černušková professzor szerepét az előkészületekben.

A közös munka eredményeként a Colloquium Clementinum konferenciasorozat mára az Alexandriai Szent Kelemen munkásságával kapcsolatos kutatások vezető nemzetközi fórumának számít. Az idei konferencián tíz ország tizenöt egyetemének huszonegy kutatója vett részt.

Rafał Zarzeczny SJ, a Szent Atanáz Főiskola és a Pápai Keleti Intézet közötti kapcsolattartás delegátusa méltatta a konferenciasorozat eredményeként kialakult szoros nemzetközi együttműködést, amely mára kontinenseket fog át, Argentínától Ausztráliáig, Olaszországtól Dániáig kötve össze kiemelkedő kutatókat. Rámutatott arra, hogy a múlt kutatásának kettős feladata a már megszerzett tudás gyarapítása, valamint annak megmutatása, hogy a vizsgált kérdéskörök miért relevánsak az adott korban. Mindez komoly erkölcsi tartást is követel a kutatóktól, akiknek harag és részrehajlás nélkül kell tanulmányozniuk a múlt világát, a lehető legteljesebb tényszerűségre törekedve.

A konferencián bemutatott kutatási eredményeket nemzetközi tudományos fórumokon és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola idegen nyelvű tudományos folyóiratában, az Eastern Theological Journalban publikálták.

Szöveg: Szegvári Zoltán

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye; Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

Fotó: Vándor Ilka/Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria