Csádban megfélemlítő szándékkal 24 órára letartóztattak egy kormánykritikus papot

Kitekintő – 2024. augusztus 8., csütörtök | 13:57

Simon-Pierre Madou Baïhana atyát, a Walia Goré-i Boldog Bakanja Izidor-templom plébánosát augusztus 5–6-án 24 órán át tartották fogságban egy cellában, ám végül nem emeltek vádat ellene. Mindig is kritikus volt a kormánnyal szemben.

„Madou jól van, annak ellenére, hogy azt mondta, hogy a letartóztatása során rosszul bántak vele” – mondta nemrég a Fides hírügynökségnek egy helyi egyházi forrás a csádi fővárosból, N’Djamenából. A névtelenséget kérő informátor találkozott Simon-Pierre Madou Baïhana atyával, a Walia Goréban lévő Boldog Bakanja Isidor-templom papjával, akit augusztus 5-én este tartóztattak le, és 6-án engedték szabadon. A letartóztatásra a pap bizonytalan egészségi állapota ellenére került sor.

„Civil ruhás biztonsági emberek vették őrizetbe olyan módon, hogy azt lehetett hinni, hogy fegyveres banditák támadásáról van szó – emlékeztetett a missziós hírügynökségi forrás. – A letartóztatás módja, az a tény, hogy az ügyész nem indított hivatalos vádemelési eljárást, és a gyors szabadon bocsátása arra enged következtetni, hogy megfélemlítésről van szó egy olyan pap ellen, aki kormánykritikus álláspontot képviselt.”

„Madou atya gyors szabadon bocsátásához valószínűleg hozzájárult Goetbé Edmond Djitangar érsek reakciója, aki azonnal közleményt adott ki a pap letartóztatásáról, valamint a katolikus világ erőteljes mozgósítása” – hangsúlyozta. A helyi médiának adott interjújában Madou atya azt nyilatkozta, hogy „a fogva tartásom rövid ideig tartott, mert sokan közbenjártak szabadon bocsátásomért, kezdve Djitangar érsekkel”.

Madout augusztus 6-án délután, amikor visszatért a plébániájára, ujjongó tömeg fogadta. Bár az egészségi állapota bizonytalan, rögtön szentmisét mutatott be, miután üdvözölte és megölelte híveit.

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria