Családi karitásznap Nagybajcson

Hazai – 2023. július 3., hétfő | 9:47

A Győri Egyházmegyei Karitász idén nyáron kilenc helyi karitásztábort segít játszóbusz-eszközeivel és egyedi anyagi támogatással. Ezek a napközis táborok a szegény sorsú családok gyermekeinek gondtalan nyári kikapcsolódását segítik. Június 17-én a helyi karitászcsoport szervezésében, valamint a helyi közösség összefogásával családos karitásznapot tartottak Nagybajcson.

A program szentmisével kezdődött. Prédikációjában Csámpai Norbert plébános a karitászról mint szervezetről és mint szeretetszolgálatról beszélt. Ismertette a Karitász történetét, kiemelve Árpád-házi Szent Erzsébet életét, és néhány további fontos személyt, akik lényeges szerepet töltöttek be a Karitász életében. A misén a templom énekkara ritkán hallott, különleges Szent Erzsébet-énekeket adott elő.

Ezt követően a plébánia udvarán „kerekítő baba-mama” foglalkozáson vehettek részt a kisgyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel.

Közben a plébános bemutatta az érdeklődőknek a nagybajcsi templom értékeit, mesélt az érdekességekről, a templom titkairól.

A szervezők légvárat állítottak fel a kisebb gyermekeknek; a nagyobb gyerekek kézműves-foglalkozáson vettek részt, az idősebb résztvevők pedig beszélgettek. Majd elkészült a gulyásleves; a támogatók és a lelkes nagymamák sok-sok palacsintát, pogácsát is hoztak.

Ebéd után a Kisbajcsi Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola énekkarának vidám műsorát élvezhették a résztvevők; a gyerekek eközben a Győri Egyházmegyei Karitász Játszóbuszának játékaival játszottak. Az iskolás gyerekekre nyolcállomásos karitászvetélkedő várt, ügyességi és logikai feladatokkal. Aki sikeresen megoldotta az összes feladványt, ajándékcsomagot kapott. Közben újabb kézműves-foglalkozáson lehetett szép díszeket készíteni, melyeket ki-ki az anyukájának, nagymamájának ajándékozhatott.

A nap végén „Menekülés Máriához” versenyt tartottak: a templomtól kellett eljutni a falu szélén található lourdes-i Mária-oltárhoz, ami körülbelül 1,2 kilométer. Tizenegy biciklis, egy futó és két sétáló versenyző teljesítette a távot. Verseny volt ugyan, de mindenkit díjaztak.

A gyerekek még játszottak egy kicsit, majd egy zápor gyors összepakolásra késztetett mindenkit, így zárult a nap.

A nap során több mint 80 ezer forint adományt gyűjtött a helyi karitászcsoport, melyet az általuk támogatottnak megsegítésére fordítanak. A csoport mindenkinek köszöni a segítséget, aki hozzájárult a családi karitásznap megvalósulásához.

Szöveg: Oroz Veronika, nagybajcsi karitászcsoport/Győri Egyházmegyei Karitász

Forrás: Győri Egyházmegyei Karitász

Fotó: Oroz Veronika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria