Csendesség, fohász, isteni jelenlét – Tíz éve szentelték fel a Honvédkórház ökumenikus kápolnáját

Hazai – 2022. december 13., kedd | 14:12

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök hálaadó szentmisét celebrált december 8-án, csütörtökön a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK, ismertebb nevén Honvédkórház) ökumenikus kápolnája felszentelésének tizedik évfordulója alkalmából, az egészségügyi intézmény kápolnája melletti teremben.

A Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén bemutatott szentmisén a Teremtések könyvéből és Szent Lukács evangéliumából hangzottak el részletek, a szentlecke Szent Pál apostol Efezusiaknak írt levele volt.

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök szentbeszédében emlékeztetett: a szeplőtelen fogantatás dogmáját, miszerint Szűz Mária már édesanyja, Szent Anna méhében szeplőtelenül – eredendő bűn nélkül – fogant, 1854-ben, IX. Piusz pápa idején fogadták el. Az ökumenikus imahely kialakításáról szólva a tábori püspök úgy fogalmazott: nem csak sok időt és küzdelmet igényelt, hanem „egyáltalán nem volt egy diadalmenet”, így még nagyobb jelentősége van annak, hogy egy évtizede nyitott kapukkal és pozitív visszajelzések mellett várja az ide betérőket.

A Magyarországi Katonai Ordinariátus vezetője szerint az egészségügyi intézményekben, a Honvédkórházban tudják talán a leginkább, hogy mit jelent a küzdelem, ezért nagyon fontos, hogy 2012. szeptember 19-én újból megindult itt a lelkipásztori szolgálat. Az Isteni Irgalmasság ökumenikus kápolna elnevezésű imahely másik jelentőségét éppen az adja, hogy tíz évvel ezelőtt, csaknem hét évtized után szentelték fel. A kápolnában mindenki – dolgozó, beteg, hozzátartozó – megtalálhatja lelkének nyugalmát, felekezetre való tekintet nélkül.

Szalay György honvédelmi alkalmazott, lelkipásztori munkatárs beteglátogatóként segíti a kórházi hitéletet, Nagy Ferenc Endre százados pedig kórházlelkészként teljesít szolgálatot. A szentmisén részt vevő egyházi személyek áldásos tevékenységét, érdemeiket az isteni akarat közvetítésében és a betegekért végzett lelki szolgálatukat Berta Tibor dandártábornok köszönte meg a mintegy kéttucatnyi honvédelmi dolgozó és civil jelenlétében tartott hálaadó szentmisén.

„Azért alakítottuk ki ezt a kápolnát, hogy a lelkipásztorkodásunk valamiképpen itt is megjelenjen, pontosabban maga az Úristen jelenjék meg a Honvédkórházban, az imádságokban, a fohászokban, a szentmisék által, amelyeket a tábori lelkész munkatársaim itt bemutatnak. Az ilyen alkalmak során valamiképpen Istent hozzuk el a betegekhez” – mondta a Katolikus Tábori Püspökség munkatársa kérdésére válaszolva Berta Tibor dandártábornok. Hozzátette: „A Boldogságos Szűz Mária mai ünnepe rávilágít arra is, hogy a Szűzanya a betegek gyógyítója. A misén igyekeztem rávilágítani a »kegyelemmel teljes« kifejezésre, amely az Isten jelenlétének teljességére és valóságára utal a Boldogságos Szűz Máriában, akiben nem volt meg az a hiány, amit eredeti bűnnek nevezünk.”

Ez a szolgálat, amit Nagy Ferenc Endre atya és Szalay György beteglátogató, lelkipásztori asszisztens végez, rendkívül fontos és értékes munka és szolgálat a Honvédkórházban. Ezt nagyon jól látják azok, akik itt vannak” – mondta a tábori püspök, kiemelve, hogy a betegek gyakran nem tudnak ellátogatni a szentmisére vagy nem tudják felkeresni a kápolnát, ilyenkor a beteglátogató elmegy hozzájuk, ott van az ágyuknál, imádkozik értük és meghallgatja őket.

„Valójában az egész szolgálatunk a meghallgatásra és odafordulásra épül: az ökumenikus kápolna bárkit fogad. Itt bárki elmondhat egy fohászt, aki egy kis csendességre vagy az isteni jelenlétre vágyik” – erősítette meg a püspök.

Forrás és fotó: Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria