Cserháti József megyéspüspök kéz- és gépiratos hagyatéka a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban

Kultúra – 2023. május 1., hétfő | 13:40

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár ferences templombeli előrendezési munkálatai során egyértelműen látszott, hogy számos pécsi egyházi személy – köztük püspökök és kanonokok is – hagyatéka egy részét szándékosan a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban helyezte el. Így volt ez a könyvtáralapító, Cserháti József megyéspüspök kéz- és gépiratos hagyatékával is.

Cserháti püspök (Lengyel, 1914. április 19. – Pécs, 1989. április 12., megyéspüspök: 1969–1989) grafomán emberként volt ismert: kilenc önálló könyve jelent meg nyomtatásban, valamint számos műben társszerzőként szerepelt.

2022-ben az egyházmegyei könyvtár önkéntes kollégája, Bernáth Zoltánné rendezte a bibliotékában fellelhető Cserháti József hagyatékot és elkészítette a dokumentumok jegyzékét is. A hagyaték a püspök tanulmányai során keletezett írásait, a nyomtatásban megjelent munkái jegyzetekkel ellátott kéz- vagy gépirata mellett előadásait, homíliáit, más szerzők általa lektorált munkáit, valamint a személyéhez kapcsolható egyéb dokumentumokat tartalmaz.

A könyvtár munkatársai bíznak benne, hogy a korszak egyháztörténeti és vallástudományi kutatói találnak még feltáratlan területet a nagyformátumú pécsi püspök életművében. Cserháti József hagyatékának a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár honlapján közzétett listái kiindulópontjai lehetnek egy mélyebb szintű életműkutatásnak. A forrásdokumentumok vizsgálata a könyvtári bibliográfiai feldolgozáson túl számos kérdéses pontot tisztázhat a jövőben.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegyei Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria