Csíksomlyón ért véget a Ferences Család Királynője-ikon erdélyi körútja

Külhoni – 2024. augusztus 15., csütörtök | 20:10

A Ferences Család Királynőjének ikonja erdélyi körútja végére ért augusztus 3-án a csíksomlyói kegytemplomban.

A Litvániában készült alkotás 2018-ban indult európai körútjára a Ferences Világi Rend (FVR, latinul: OFS) és a Ferences Ifjúság (YouFra) körében.

A kolozsvári Havas Boldogasszony ferences templom és kolostor volt az első erdélyi állomás, itt július 2-án fogadták a képet szentmise keretében. Ezt követte többek között Vajdahunyad, Dés, Marosvásárhely, Gyergyószárhegy, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy és Brassó.

A Ferences Család Királynőjének ikonja (Regina Familiae Franciscanae) július 22-én érkezett Csíksomlyóra

A vándorikontól való búcsút triduum előzte meg a csíksomlyói basilica minorban, mely a teljes búcsú elnyerésére lehetőséget adó Porciunkula-búcsút is magába foglalta.

Bőjte Mihály OFM, a Ferences Világi Rend spirituális asszisztense, az ünnep szónoka Árpád-házi Szent Erzsébet példáját állította a hívek elé, akinek a relikviája a vándorikonon is megtalálható.

A Regina Familiae Franciscanae-ikon a Szeráfi Rend három ága védőszentjeinek: Szent Ferencnek, Szent Klárának és Szent Erzsébetnek ereklyéit is magában foglalja.

Előző nap, augusztus 2-án, Angyalos Boldogasszony ünnepén Urbán Erik OFM, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa a Porciunkula-búcsúról szólva elmondta, Szent Ferenc ajándékát ünnepeljük, vagyis azt, hogy

ránk is gondolt.

A teljes búcsúnyerés ajándéka azt is jelenti, hogy nem csupán a saját üdvözülésemen munkálkodom, hanem a körülöttem élők üdvösségét is szeretném elérni.

Időben visszafelé haladva, a triduum első napján Timár Asztrik OFM, a bazilika igazgatója Assisi Szent Klárát állította az elmélkedés középpontjába.

A nevezetes ikon erdélyi útján készült fotókat a Regina Familiae Franciscanae Facebook-oldalon tekinthetik meg.

Forrás és fotóRegina Familiae Franciscanae Facebook-oldala

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria