De Mendonça bíboros: a katolikus egyetemek felelősséggel használják a mesterséges intelligenciát!

Kitekintő – 2023. július 15., szombat | 18:04

A Kultúra és Nevelés Dikasztériumának prefektusa, José Tolentino de Mendonça bíboros július 13-án egy konferencián beszélt a katolikus egyetemek jövőjéről. A megújulás és a tudatosság az a két fogalom, amelynek vezérelnie kell a technológiák alkalmazását a tudományos kutatásban. A bíboros ugyancsak kiemelte a katolikus egyetemek kulcsfontosságú szerepét a mesterséges intelligencia alkalmazásában.

A Megújulás és tudatosság: gondolkodás a katolikus egyetemek jövőjéről elnevezésű eseményt a Katolikus Kutatóegyetemek Stratégiai Szövetsége (SACRU) szervezte, amelyet a milánói Szent Szív Katolikus Egyetemen tartottak.

De Mendonça bíboros hangsúlyozta, hogy a katolikus egyetemeknek vezető szerepet kell vállalniuk az innovációban, és kapcsolatba kell lépniük az újabb trendekkel. Rámutatott, hogy a kortárs kihívások kezelésében fontos a párbeszéd, valamint a tudatosságon alapuló folyamatos megújulás elősegítése. A vonatkozó egyházi dokumentumokra hivatkozva kiemelte ezen intézmények alapvető szerepét a jövő alakításában.

Ferenc pápa mesterséges intelligenciáról szóló megjegyzéseire támaszkodva de Mendonça bíboros arra bátorította az egyetemeket, hogy bátran fogadják el a mesterséges intelligenciát és a digitális technológiákat, miközben figyelembe veszik az etikai következményeket. Ennek kapcsán olyan alapelveket hangsúlyozott, mint az egyének jólétének előtérbe helyezése és az erkölcsi értékek tiszteletben tartása.

A mesterséges intelligencia antropológiai vonatkozásait illetően de Mendonça bíboros a holisztikus megközelítés fontosságát emelte ki, amely az emberi személyt állítja a középpontba. Amellett érvelt, hogy fektessenek be az egyének képzésébe, kognitív, kreatív, szellemi és etikai potenciáljuk fejlesztésébe. A bíboros emellett nyomatékosította annak fontosságát, hogy az egyetemek vegyenek részt a társadalmi életben, és segítsék elő a különböző kultúrák találkozását. Alapvetően fontos tulajdonságként jelölte meg az erős értékekben gyökerező kreatív intelligenciát és ítélőképességet. De Mendonça bíboros hangsúlyozta a katolikus egyetemek felelősségét a mesterséges intelligencia alkalmazásában, utalva a Ferenc pápa által megalkotott „algor-etika” fogalmára. Olyan társadalmi struktúrákat szorgalmazott, amelyek biztosítják az etikai szempontokat a mesterséges intelligencia előállítása és használata során.

A tanácskozáson  a mesterséges intelligencia különböző területeken történő alkalmazásának kihívásait és lehetőségeit is megvizsgálta. Kiemelték az együttműködést és az integrációs lehetőségeket, különösen a fogyatékkal élők képzésének javítása terén. A résztvevők aggodalmuknak adtak hangot a technológiai fejlődés gyors ütemével kapcsolatban, hangsúlyozva a méltányosság, a bizalom és az adatok ellenőrzésének szükségességét. Egyetértettek abban, hogy a mesterséges intelligencia képes hozzájárulni a fenntartható társadalmakhoz és új szakmák bevezetéséhez.

A tanácskozás eredményeit egy nyilvános dokumentumban foglalják össze, amely a mesterséges intelligencia és a katolikus egyetemek által képviselt értékek találkozásáról szól. Mivel a Katolikus Egyetemek Nemzetközi Szövetsége jövőre ünnepli fennállásának századik évfordulóját, ez az összejövetel értékes betekintést nyújtott abba, hogy miként lehet hatékonyan beilleszteni a mesterséges intelligenciát az egyetemi gyakorlatokba, és hogyan tud hozzájárulni egy szebb jövőhöz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria