Délvidéki háborús élményeit idézte fel Német László belgrádi érsek a beregszászi templombúcsún

Külhoni – 2024. szeptember 17., kedd | 15:11

A borongós, esős időjárás sem tudta visszatartani azt a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye számos pontjáról érkezett közel ötszáz zarándokot, akik szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén búcsúi misére gyűltek össze a beregszászi római katolikus templomban.

A szentmise ünnepi szónoka és főcelebránsa Német László SVD belgrádi érsek volt, akivel az egyházmegye főpásztora, Lucsok Péter Miklós OP megyéspüspök, valamint római és görögkatolikus papok koncelebráltak. Az ünnepen az oltár körül jelen volt Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke; Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja, valamint az ukrán külügyminisztérium képviselője.

A szentmise elején Molnár János beregszászi plébános köszöntötte a meghívottakat, és kiemelte, hogy ezt a szentmisét az egyházmegye püspöke kérésére a békéért ajánlják fel.

Német László érsek prédikációjában egyrészt személyes élményeit idézte fel – arról beszélt, hogy milyen szerepet játszott a kereszt az életében –, másrészt visszaemlékezett a múlt század kilencvenes éveinek elejére, amikor az egykori Jugoszláviában testvérháború dúlt. S bár a Délvidéken, ahol a magyarok többsége élt és él ma is, nem zajlottak harcok, a háború negatív következményeivel nekik is szembe kellett nézniük: az áramkimaradásokkal, a szétszakított családok bánatával, a toborzással, és legfőképpen a nagymértékű elvándorlással.

„Ördögi dolog a háború, efelől egyikünknek sincs kétsége, ám van egyfajta hozadéka is. Tisztul az ember gondolkodása, képes önmagába tekinteni, s rájönni arra, hogy mi a fontos a számára. Amikor rátekintünk a keresztre, akkor Jézus példájából erőt meríthetünk. (…) Jézus keresztje alatt is csak páran álltak, amikor pedig meghalt, akkor teljesen egyedül volt. Mégis ezzel változtatta meg a világ történelmét. Ez a keresztnek a nagysága” – hangsúlyozta Német László érsek.

„Kedves testvéreim, nagyon szép templomotok van, és történelmileg is jelentős. Az, hogy a Szent Kereszt tiszteletére szentelték, rámutat arra, hogy az őseitek tudatában voltak annak, hogy az élet nem egy séta a tengerparton, hanem vannak nehéz időszakok, de minden fölött ott uralkodik a kereszt. Kívánom, hogy ez a közösség érje meg azt a napot, amikor a kereszt fénye a feltámadás fényét sugározza rátok, családotokra, az egész vérrel itatott ukrajnai földre. A politikusok is minél előbb eljussanak arra, hogy a kereszt fényében keressék a békés megoldásokat” – zárta beszédét az érsek.

A szentmise végén az ünnep meghívott vendégei köszöntötték az egybegyűlteket.

Elsőként Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye magyar nyelvű hívekért felelős helynöke, a Beregszászi Esperesi Kerület görögkatolikus esperese köszöntötte a híveket. Elmondta, hogy kedvence az a kereszt, ahol az Úr Jézus karja ölelésre van nyitva. „Az ölelés nagyon fontos az ember életében. Sokszor érezzük azt, hogy meg akarjuk ölelni a szeretteinket, gyermekeinket, unokáinkat, de messze vannak. Ilyenkor nem kell elfelejteni, hogy Jézus mindenkit vár ölelésével. Magához ölel bennünket és azokat is, akik távol vannak tőlünk. És ebben az ölelésben mindannyian részesülünk Isten vigasztalásából.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke felszólalását a 139. zsoltár szavaival kezdte: „Vizsgálj meg, Uram, vizsgáld meg szívemet, tégy próbát és ismerd meg gondolataimat!”, és arra biztatta a jelenlévőket, hogy gondolkodjanak el azon, mennyire hasonlít a szívük Jézus Krisztus szívére. Majd Isten áldását kérte a beregszászi, valamint a belgrádi római katolikus közösségre.

Végül Lucsok Péter Miklós OP munkácsi megyéspüspök adott hálát és köszönte meg a lelkeket erősítő isteni jelenlétet: „Ez egy erősítő együttlét, amit annak is köszönhetünk, hogy az érsek úr igent mondott a meghívásunkra. Nagyon fontos a jelenléted, az imád, a biztató szavaid, az útmutatás! Nagyon fontos ez az összejövetel nemcsak egyházmegyénknek, hanem egész Kárpátaljának és egész Ukrajnának is. Egy nagyon fájdalmas folyamatban vagyunk, csak a keresztben van a reményünk”.

A szertartás a Te Deum eléneklésével és az Oltáriszentség előtti hódolattal ért véget. A Kárpátalja különböző településeiről érkezett zarándokokat szeretetvendégség várta a templomudvarban.

Szöveg: Molnár M. Katalin (Felhasznált forrás: Fehér Rita/Kárpátalja.ma)

Fotó és videó: Weiss Viktória

Forrás: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria