Diakónusokat szenteltek a váci piarista templomban

Megszentelt élet – 2017. október 4., szerda | 12:00

Szeptember 30-án a váci Szent Anna piarista templomban Beer Miklós megyéspüspök három örökfogadalmas szerzetest szentelt diakónussá rendtársaik, családtagjaik, barátaik körében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmise elején a szentelendőket a piarista család köszöntötte, majd a főpásztor üdvözölte a papi szolgálatra meghívott testvéreit.

Beer Miklós püspök homíliájában Szent Péter örökségéről beszélt, mivel, mint emlékeztetett, vele kezdődik a papi szolgálat folytonossága – azóta is, nemzedékeken keresztül adják át a papi szolgálat szentségét. A főpásztor Péter példáját követve buzdította a leendő szerpapokat, hogy a szenteléskor merjenek Jézus szemébe nézni, és kimondani: „Uram, tudod, hogy szeretlek”, és kérjék a Szentlelket, hogy jézusi lelkülettel tudjanak szolgálni.

Mivel mint piarista szerzetesek lépnek az egyházi rendbe, szolgálatukban, a diákok nevelésében kulcskérdés, hogy együtt tudnak-e érezni tanítványaikkal, akiket rájuk bíznak – emelte ki Beer Miklós. – A jézusi szeretetet kell közvetíteniük, ehhez beleérző képességre, türelemre és megértésre van szükségük.

Beszéde végén a megyéspüspök arra kérte a jelenlevőket, imádkozzanak az új diakónusokért, hogy az Úristen adjon számukra irgalmas erőt és együtt érző lelket; a Szentlélek segítse őket az alkalmas jézusi szolgálatra.

A szentbeszéd után következett a szentelési szertartás, melynek lényegi része az apostolutód kézfeltétele, valamint a felszentelő imádság. Ezt követően az új diakónusok megkapták új liturgikus ruháikat.

A szentmise a Te Deum közös eléneklésével zárult.

* * *

Molnár Lehel 2013. szeptember 19-én, Szabó Gábor és Vass Bálint 2017. szeptember 14-én tettek örökfogadalmat tisztaságra, szegénységre és engedelmességre, emellett a piarista rend konstitúcióinak értelmében különleges törődést ígértek a gyerekek és a fiatalok nevelésében.

A szerzetesek a szerpappá (diaconus) való felszenteléssel (ordinatio) az egyházi rend, az Egyház közvetlen szolgálatára és az egyházi lelki hatalom gyakorlására lesznek hivatva és feljogosítva. Ez életre szóló elköteleződést jelent a krisztusi papságra, vagyis a szolgálati papság keretei között végbemenő isten- és emberszolgálatra. A felszentelt engedelmességgel tartozik a rendfőnöke mellett megyéspüspökének is.

A szerpap elsősorban Isten Igéjének hirdetője a hívek között; feladatát képezi az evangélium ünnepélyes felolvasása, homília, illetve prédikáció mondása, valamint szentmisén kívül a keresztelés, házasságkötés, temetés szertartásainak végzése, illetve egyéb, úgynevezett paraliturgikus események vezetése (szentségimádás, litánia).

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria