Diplomaosztó és Te Deum a Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjában

Hazai – 2023. július 4., kedd | 9:01

Diplomaosztót tartottak és Te Deumot ünnepeltek június 23-án, pénteken a Brenner János Hittudományi Főiskola tanárai és hallgatói. Az alábbiakban Gróf Annamária frissen diplomázott hittanár–matematika szakos hallgató összefoglalóját adjuk közre az eseményről.

A Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának és az ELTE Savaria Egyetemi Központjának együttműködése tette lehetővé számomra, hogy öt évvel ezelőtt, 2018 szeptemberében elkezdhettem felsőfokú tanulmányaimat hittanár-nevelőtanár és matematikatanár szakon. A képzés alatt számos alkalommal éltem át azt az élethelyzetet, melyben igyekeztem elmagyarázni ismerőseimnek, hogy a hitemről szóló ismeretek, a vallásom és matematika között – bár két teljesen különböző terület, amelyeknek látszólag semmi közük egymáshoz –  nagyon sok esetben találhatunk kapcsolódási pontot. Mindez megerősített abban, hogy az érettségit követően jól választottam hivatást.

A képzés során sok élménnyel, új ismerettel gazdagodhattam. Volt lehetőségem megtapasztalni az évek alatt, hogy a két intézmény hangulata és működése mennyire különböző. A hittanárképzőn a kis tanulói létszám tette lehetővé, hogy családias légkör alakuljon ki, nemcsak egy-egy szakon, hanem a különféle képzéseken tanuló összes hallgató között; tanáraink, lelkivezetőink hozzánk való viszonyulását pedig Jézus szavaival tudnám igazán jól jellemezni: „Én vagyok a jó pásztor, ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem.” (Jn 10,14)

Kétszakos képzésem talán egyetlen kisebb hátrányaként említeném meg, hogy a kis létszám és az egyetemek együttműködéséből fakadóan tanulmányaimat nemcsak hétköznap, hanem szombati napokon is végeztem, mintha egyszerre lennék nappali és levelező munkarendű képzésben. A szombati napjaimat sok héten át Isten és a hitem tanításának megismerésével töltöttem, ami azonban lehetővé tette azt, hogy a hétközi matematika és pedagógia-pszichológia kurzusok között sok szabadidővel rendelkezhessem, s azt tetszésem szerint kihasználjam.

Visszatekintve az elmúlt öt évre, úgy gondolom, hogy egy igazán jó helyen tanulhattam, s jó szívvel ajánlom mindenkinek az intézményt, aki szeretne elmélyedni hitének, vallásának megismerésében.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria