Díszoklevéllel tüntette ki Ronta László plébánost Sellye képviselő-testülete

Hazai – 2023. augusztus 9., szerda | 12:33

Az ormánsági város önkormányzatának képviselő-testülete díszoklevéllel tüntette ki Ronta László egykori sellyei plébánost, aki lelkipásztori szolgálatával 1993 és 2000 között segítette a mintegy háromezer lelket számláló település hitéleti fejlődését. Az elismerést augusztus 4-én adták át a jelenleg Harkányban szolgáló plébánosnak, aki idén ünnepli pappá szentelésének 50. évfordulóját.

Sellye az Ormánság gazdag nép- és nemzetiségi hagyományokkal rendelkező központi települése, melyről az első írásos feljegyzés 1292-ből származik. Mátyás király idejében is jelentős birtok- és papi székhelyként, a török hódoltság alatt bírósági kerületként működött.

Sellye 1997-ben történt városi rangra emelése idején volt a település plébánosa Ronta László, akinek az ott élőkért tett szolgálatát ismerték el ezzel a kitüntetéssel.

Ronta László a Sellyéhez közeli Drávakeresztúron született 1947. szeptember 21-én. 1973-ban szentelték pappá Pécsett. Káplánként először Egerágon, majd 1976-tól Olaszon, azt követően tizennégy éven át Beremenden vikáriusként, majd helyettes plébánosként szolgált. 1993-ban Mayer Mihály akkori pécsi püspök nevezte ki Sellyére plébánosnak. 2000 óta a harkányi Jézus Szíve templom plébánosa. Ronta László aranymiséjét 2023. június 17-én ünnepelték Harkányban.

A sellyei évek szolgálatának elismerését tanúsító díszoklevél átadásakor kiemelték, hogy Ronta László aktív részese volt a helyi közéletnek. Plébánossága idején újult meg a település Szentháromság-templomának tetőszerkezete, tornya és belső falfelülete, valamint a plébánia épülete és udvara. A munkálatok végzésében az egykori sellyei plébános kétkezi munkával maga is tevékenyen részt vállalt.

Plébánosi szolgálatával elért eredményeiért, a település, a térség és az Ormánság hitéletének gyarapításáért Sellye város önkormányzatának képviselő-testülete „Sellyéért kitüntetés”-ben részesítette a plébánost. Az erről szóló díszoklevelet Felföldi László pécsi megyéspüspök és Nagy Attila, Sellye polgármestere adta át Ronta Lászlónak.

Ronta László 2023 júniusában ünnepelt aranymiséjéről bővebben ITT olvashatnak.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria