Don Bosco neked álmodott 1.

Kultúra – 2024. augusztus 31., szombat | 15:00

A Don Bosco Kiadó által megjelentetett kötet a szalézi rend megalapítójának hét álmát tartalmazza; egy-egy jellegzetes mozzanat Don Bosco álmainak színes képi világát idézve a neves olasz illusztrátor, Severino Baraldi rajzai révén jelenik meg, aki több mint 220 könyvet illusztrált és 8 ezer rajzot publikált pályája során.

A kiadó szerint Don Bosco életéről beszélni anélkül, hogy az álmait is megemlítenénk, olyan, mintha Jézus életéből kihagynánk a példabeszédeket. Don Bosco 9 és 70 éves kora között nagyon sokat álmodott. Néhányat ő maga jegyzett le; másokról az elmesélésüknél jelen lévő szaléziek készítettek jegyzetet, amit aztán a rendalapító átnézett és kijavított. Ezek a kéziratok mind fennmaradtak a szalézi rend levéltárában. Első életrajzírója, Don Giovanni Battista Lemoyne szerint

Don Bosco és az álom kölcsönös kapcsolatban vannak egymással, és ha nem említenénk meg ezeket, a régi tanítványok szemrehányóan kérdeznék: „És az álmok?”

Csodálatra méltó volt a jelenség folyamatos ismétlődése nála hatvan éven keresztül. Don Bosco az álmait legtöbbször a fiaival osztotta meg, akiknek gyakran mesélt róluk, különösen a jó éjszakát köszönés során, amit a szalézi rend alapítója egyetlen este sem mulasztott el, mielőtt mindenki nyugovóra tért volna.

Egy fennmaradt anekdota szerint egyszer a diák Bosco János nagyon hamar beadta az órai feladatát, és a tanár ámuldozott, hogy milyen tökéletes munkát végzett ilyen rövid idő alatt. Elkérte tőle a piszkozatot, és ekkor még jobban meglepődött, mivel az előző este egy hosszabb feladatot készített elő, de végül annak csak a felét adta ki a tanulóknak, azonban a kisgyermek János a teljes, eredetileg kigondolt feladatot tette le az asztalra. A pedagógus magyarázatot kért tőle, és ő komoly arccal azt válaszolta: „Megálmodtam.”

Emiatt és más hasonló események miatt a társai elkezdték őt „az álmodónak” hívni, és ő 60 éven át álmodott is.

Részleteket olvashatunk a kötetben Cristina Siccardi olasz író Don Bosco misztikájáról szóló könyvéből, melyben arra emlékeztet: Isten olyan embereket választ ki a kinyilatkoztatásokra, akik a belső úton járnak és a keresztény tökéletességnek szentelik magukat. Don Bosco álomlátásai „rendkívüli gyümölcsöket hoztak nemzedéke és a jövő nemzedékek számára.”

Az Egyház, amíg a tények alapos kivizsgálása meg nem történik, körültekintően kivár, mielőtt kimondja a véleményét. A Don Boscónak szánt magánkinyilatkoztatásokról kedvezően nyilatkozott, így hivatalosan is megerősítette azok igazságtartalmát és mindenekelőtt természetfölötti és isteni eredetét, kizárva minden világi és pszichoanalitikus magyarázatot. Cristina Siccardi leszögezi: Don Bosco egész élete álom volt, „mert a Kegyelem segítségével konkrétan megvalósította azt, amire vágyott, és amit látott híres látomásaiban, ahol a szenvedés összefonódott az ő és szeretett gyermekei örömével”. Az „álom” szó általánosságban olyan eseményre utal, amelyeknek ő volt az állandó főszereplője, de kicsit másképp:

ezek az álmok inkább látomások voltak, feltáró és prófétai, kinyilatkoztató álmok.

Az első szaléziak azt állították: az alapító csak alázatból használta az álom kifejezést, mert nem akarta, hogy kiváltságosnak tartsák.

Tartalmazza a kötet Don Bosco talán leghíresebb álmát: kilencéves korában azt álmodta: fiatalok verekedtek, csúnyán beszéltek, ő pedig közéjük állt, hogy megrendszabályozza őket. Hirtelen megjelent egy csodálatos, ragyogó ruhájú férfi, és figyelmeztette: „Nem erővel, hanem szelídséggel kell békét teremtened köztük.” Don Bosco nem hitte el, értetlenkedett, és akkor a férfi azt mondta: „Melléd adok egy tanítónőt.” Erre megjelent egy szépséges asszony, akinek köpenye úgy tündökölt, mintha csillagokkal szórták volna tele. Megfogta a gyermek Bosco János kezét, és így szólt: „Nézd!” A gyereksereg eltűnt, helyettük kecskék, kutyák, macskák, medvék és egyéb állatok sokasága foglalta el a teret. A szép hölgy, a fiú kezét továbbra is a kezében tartva, közölte vele: „Ez a te területed, itt kell dolgoznod. Ami most a szemed láttára történik ezekkel az állatokkal, azt kell majd tenned a fiaimmal.” A vadállatok ekkor hirtelen eltűntek és bárányokká változtak.

Don Bosco egy másik álmát 1862. május 30-án mesélte el: a pápa hajója a háborgó tengeren hánykolódik, sok kis hajó körülötte, a közelben ellenséges flotta. A habokból két erős, hatalmas méretű, egymáshoz közeli oszlop emelkedik ki. Az egyiken a Szeplőtelen Szűz szobra áll, lábánál széles tábla függ, ezzel a felirattal: Auxilium Christianorum (Keresztények Segítsége); a másikon, amely sokkal hatalmasabb és magasabb, az oszlop méreteivel arányos Ostya van, alatta tábla, ezekkel a szavakkal: Salus credintum (a hívek üdvössége). A pápa, legyőzve minden akadályt, a hajót a két oszlop felé vezeti, majd a hajó orráról lelógó egyik lánccal az egyik oszlopról lecsüngő horgonyhoz köti a hajót, a másikkal pedig a másik oszlop horgonyához. Don Bosco kérdésére, mit jelenthet ez az álom, Don Rua (Boldog Rua Mihály, a szalézi rendalapító tanítványa és első utódja – B. D.) így válaszolt: a pápa hajója az Egyház, a hajók az emberek, a tenger a világ. A nagy hajó védelmezői a hívek, akik hűek az Egyházhoz; a többiek az Egyház ellenségei, akik minden eszközzel harcolnak ellene. A menekülést biztosító két oszlop pedig a Boldogságos Szűz Mária és a Legszentebb Oltáriszentség imádását jelenti. Vagyis

csupán két eszközünk van, hogy megmeneküljünk a hatalmas zűrzavarban: a Szentséges Szűz iránti odaadás és a gyakori szentáldozás.

Cristina Siccardi az élet nagy tolmácsainak nevezi a misztikusokat, akik szembehelyezkednek a bűnnel, és már az ártatlanság korában megismerkednek Isten országának szépségével és gazdagságával. Ők a Szentháromság rajongói, Szűz Mária tisztelői, „annak a szenvedésével élik hétköznapjaikat, aki átölelte a Keresztet, de olyan belső békével és derűvel teszik ezt, amelyhez hasonló nincs a világon: elvesznek Krisztusban, és benne találják meg önmagukat, az Igazság birtokában.” Bosco Szent János teljes egészében beleillik a szentségnek ebbe a típusába. „A természetfeletti már 9 éves korában beviharzott az életébe, amikor álmot látott, amely jelzés és prófécia volt arra nézve, hogy mit fog megvalósítani a jövőben, és innentől kezdve földi útját folyamatosan álmok kísérték.”

Don Bosco neked álmodott 1.
Don Bosco Kiadó, 2024

Don Bosco neked álmodott 1. című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria