Don Bosco szülőfalujában mutatott be szentmisét a szalézi rendfőnök

Megszentelt élet – 2023. augusztus 25., péntek | 11:25

Augusztus 16-án Ángel Fernández Artime szalézi rendfőnök, kinevezett bíboros mutatott be ünnepi szentmisét a Torinóhoz közeli Castelnuovo Don Bosco településen található bazilikában a rendalapító születésnapjának 208. évfordulóján. Az eseményre a világ különböző részeiről, többek között Hongkongból, Magyarországról, Nicaraguából és a Fülöp-szigetekről is érkeztek zarándokok.

Ángel Fernández Artimét, valamint a zarándokokat – köztük a magyar szalézi munkatársak csoportját – Don Ezio Orsini, a bazilika igazgatója üdvözölte.

„Senki nem hívott senkit, a szívünk hozott ide minket” – ezekkel a szavakkal kezdte szentbeszédét Don Ángel Fernández Artime rendfőnök a Colle Don Boscó-i bazilikában, ahol a rendalapító születésnapjához kapcsolódóan hagyományosan minden évben zarándokok százait vonzó szentmisét mutatnak be, hogy a szalézi család együtt ünnepelje a jeles évfordulót.

Az Úr ezt a szegényes dombot, akkor még ismeretlen helyet (Don Bosco születése idején Castelnuovo d’Asti) választotta a rendalapító születésének helyéül. Azért vagyunk ma itt, hogy megköszönjük Istennek Don Bosco ajándékát – mondta a rendfőnök. Emlékeztetett: az Istentől származó dolgok dacolnak az idő múlásával, és megmaradnak, ahogyan mutatja ezt az egykori kisfiú álma, amelyet 9 évesen látott, s amely nyomán a hagyomány szerint a szalézi rend megszületett.

Don Bosco kilencéves volt, amikor álmot látott, amely megvilágította számára küldetését: „Legyél alázatos, erős és állhatatos – mondta neki egy asszony, aki ragyogott, mint a nap –, és akkor, amit majd látsz, hogy a farkasokkal történik, akik bárányokká változnak, te is ezt fogod tenni gyermekeimmel. Én leszek a tanítómestered. A maga idejében mindent meg fogsz érteni.”

„2024-ben ennek az álomnak a 200. évfordulójára készülünk – idézte fel Ángel Fernández Artime, Don Bosco tizedik utódja. – Ebben az álomban mindenkinek jut hely – mondta a rendfőnök, utalva azokra a szavakra, amelyeket Ferenc pápa az elmúlt napokban a Lisszabonban összegyűlt fiatalokhoz intézett, mondván: „Mindannyiunknak megvan a helye az Egyházban.”

Az ünnepséget Thathireddy Vijaya Bhaskar SDB szavai és köszönetnyilvánítása zárták, amelyeket a jelenlévőknek, valamint a torinói tartományfőnöknek, Leonardo Mancini piemonti provinciális atyának; Magyarország tartományfőnökének, Andrásfalvy Jánosnak; a milánói tartomány korábbi tartományfőnökének, Giuliano Giacomazzi atyának, valamint a polgári hatóságok megjelent  képviselőinek címzett.

Ezt követően Castelnuovo Don Bosco polgármestere, Antonio Rago átadta a környék polgárainak köszönetét a rendfőnöknek, valamint jókívánságait a bíborosi kinevezéshez, amelyet a Szentatya szeptember 30-án ad majd át neki.

*

A kilencéves kori álom bicentenáriumára készülve Colle Don Bosco közössége mesterséges intelligencia segítségével reprodukálta Don Bosco arcát, amikor 9 éves volt. A kis Giovannino képével ellátott plakátot a szertartás végén mutatták be a rendfőnöknek.

Forrás és fotó: Infoans.org/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria