Drámajátékkal és főpásztori szentmisével ünnepelte névadó szentjét a siklósi Szent Imre-iskola

Hazai – 2022. november 2., szerda | 15:28

A fiatalon vadászbalesetben elhunyt Árpád-házi herceg életét megelevenítő diákelőadással, majd ifjúsági szentmisével emlékeztek az intézmény névadó szentjére a siklósi Szent Imre Katolikus Iskola tanulói és munkatársai október 28-án a helyi Szentháromság-templomban. A szentmisét Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrálta.

A főpásztor köszönetét és tiszteletét fejezte ki a diákok és az őket felkészítő tanárok felé, mert ahogy fogalmazott: „Amit láttunk, jóval több volt, mint egy színdarab, mert ebbe mindenki szívét-lelkét beleadta, ezért valóságos ünnep volt.”

Elmélkedésében a főpásztor elsősorban a diákokat szólította meg. Kiemelte, az ünnepek a személyes életünkben, a család, az iskola, az Egyház, a nemzet életében a legfontosabb események, mert ha kimaradnak az életünkből, ha nem tudunk szépen ünnepelni, akkor csak a szürke hétköznapok maradnak.

A világ, amiben élünk, csaknem elveszítette, tönkretette az ünnepeket – fogalmazott Felföldi László, majd arra buzdította a gyermekeket, ne hagyják, hogy az ünnepeik eltűnjenek. Meg kell tanulni ünnepelni: készülni rá, gyertyát gyújtani, és valóságosan, szépen megülni azt. Az ünnep lényege, hogy valóságosan részesei legyünk, mert ez adja számunkra az erőt és gazdagságot a hétköznapokhoz.

Szent Imre herceg alakjához kapcsolódva a főpásztor a diákelőadásban elhangzott három meghatározó gondolatot emelte ki: az igaz emberség mint stabil alap kialakításának szükségességét, az Istentől adott életfeladatunk felismerését és elfogadását, valamint annak megvalósítását.

Szentbeszédét a püspök rendhagyó módon folytatta: a Szent Istvánt, Szent Imrét és Szent Gellértet alakító diákok személyes közreműködését kérte oly módon, hogy kérdéseire válaszolva a gyermekek kiemelték a megformált szerepük legfőbb üzenetét, amit Felföldi László kifejtett.

Szent István igaz emberségre tanította fiát, Imre herceget, amit intelmekben adott át számára, mert ha nem igaz emberségre építjük életünket, az összedől, mint a homokra épített ház. Szent Gellért azt közvetítette, hogy amit Isten ad számunkra, azt meg kell szívlelnünk, el kell fogadnunk. Erre pedig Szent Imre adott választ: „Megteszem, Atyám.” Szent Imrének sem volt könnyű, mert nagyon zavaros világba született. Az ő üzenete számunkra, hogy a feladatunkat el kell fogadnunk, meg kell tennünk, mert meg kell értenünk, hogy csak általa erősödhetünk meg – zárta szentbeszédét Felföldi László.

A diákok személyes ajándékkal kedveskedtek a püspöknek: Szent István király Imre herceghez intézett intelmeinek egyedi, az iskola életéből vett képekkel díszített kiadásával lepték meg a főpásztort.

A Szent Imre-nap szeretetvendégséggel és a diákok ünnepi műsorával zárult a Szent Imre Katolikus Iskola épületében.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria