Durin kapujától a betlehemi csodáig – Jótékonysági liciten egy Tolkien ihlette dioráma

Hazai – 2023. december 21., csütörtök | 13:53

Néha a legapróbb dolgok hoznak igazi változást a világban – tanítja J. R. R. Tolkien a keresztény teológián alapuló mitológiájában, és vallja a Helm néven alkotó békéscsabai Gyenvár Ádám is, aki Tolkien történeteit diorámákon kelti életre. A decemberben jótékonysági licitre bocsátott alkotásának bevételéből a Máltai Szeretetszolgálat békéscsabai csoportján keresztül rászoruló családokat támogat.

Harmadik alkalommal rendezett jótékonysági licitet egyedi készítésű, A Gyűrűk Ura trilógia (és további Tolkien történetek) világa ihlette alkotásaiból Gyenvár Ádám modellező közösségi oldalán. Az ismert brit író, Tolkien munkáit nagyra tartó és népszerűsítő közösség idén a Durin kapuja és a Gyűrű szövetsége című diorámára licitálhatott. Az árverésen 64 ezer forintért kelt el a kézzel készített Durin kapuja makett, melyet egy támogató liciten kívül kiegészített, így összesen 80 ezer forint gyűlt össze a rászoruló emberek támogatására. A befolyt összegből a békéscsabai máltai munkatársakkal egyeztetve az alkotó az „Adni öröm!” gyűjtéshez járult hozzá tartósélelmiszerek vásárlásával.

Az „Adni öröm!” első napján vették át a békéscsabai máltai önkéntesek az adományt. „A Máltai Szeretetszolgálat tanácsára a tartósélelmiszer mellett – főleg a gyerekekre koncentrálva – kekszet, csokoládét, és minden földi jót vásároltam. Tudom, hogy nem nagy összeg, de néhány családnak, gyereknek egy picit szebbé tudjuk tenni ezt a karácsonyi időszakot – mondta Gyenvár Ádám a jótékonysági licit lezárásakor. – Tolkien megírta nekünk, és én is ebben hiszek, hogy nem kellenek nagy dolgok, néha a legkisebb apróságok visznek előre.

»Embernek lenni nem lehetőség, hanem kötelesség«.

Harmadik alkalommal sikerült egy jó ügyért összeállni, és nagyon büszke vagyok rá, hogy a Tolkien-közösség ilyen fantasztikus és igazán emberi” – köszönte meg közösségi oldalán az alkotó a támogatók hozzájárulását. Az „Adni öröm!” akcióban összegyűlt adományokból – köztük a Durin kapujáért befolyt összegből vásárolt élelmiszerekből – készített ajándékcsomagokat  még karácsony előtt eljuttatja a békéscsabai csoport a rászoruló embereknek, valamint az év elején krízistámogatásként adja ki a nehéz helyzetben élőknek.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria