Dziwisz bíboros képviseli a pápát a kodeńi kegyhelyen tartandó Nagyboldogasszony-napi ünnepségen

Ferenc pápa – 2023. augusztus 11., péntek | 12:28

Ferenc pápa Stanisław Dziwisz bíborost, krakkói emeritus érseket nevezte ki különleges megbízottjának a lengyelországi Egység Anyja, Podlasie Királynéja-kegykép megkoronázásának 200. évfordulója alkalmából a kodeńi kegyhelyen augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján tartandó ünnepségekre.

Az Isten Anyja, a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére emelt templomok világszerte fenségesen ragyognak, minthogy isteni titkok és csodák szentelték meg őket. A keresztség forrásában újjászületett Isten népe nagy számban és gyakran látogatja, hogy a Megváltó Anyjának köntöse alatt keressenek oltalmat. Istennek nagyon szeretett szolgálóleánya és apostola pedig közbenjár Isten gyermekeiért, és elvezeti őket Isten egyszülött Fiával különleges közösségre, hogy „mindnyájan egy legyenek” (Jn 17,21), ami által felépül az Úr Teste mint Egyház – szerepel Ferenc pápa Kazimierz Gurda siedleci püspöknek írt levelében.

A Szentatya örömmel jelzi, hogy a siedleci püspökség területén, Kodeń faluban található Mária-kegyhely Egység Anyja, Podlasie Királynéja kegyképe megkoronázásának bicentenáriuma alkalmából küld a szentély számára egy, a Rómában 2022. augusztus 3-án általa megáldott koronát. A kodeńi kegyhelyen található kegyképet is augusztus 3-án koronázták meg 1823-ban. Különleges küldöttének a Szentatya Stanisław Dziwisz bíborost, krakkói emeritus érseket nevezte ki, aki Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én az ünnepi szertartásokat vezeti – szerepel a levélben.

Ferenc pápa elismeréssel szól Dziwisz bíboros szolgálatáról, melyet különleges módon végzett II. János Pál pápasága alatt, ezért is jelöli ki őt bizalommal erre a feladatra.

Levele végén a Szentatya szeretettel köszönti a kegyhelyet, a híveket, az egyházmegyét és az egész lengyel püspöki kart. Imádságával kíséri a krakkói emeritus érsek misszióját, amit Szűz Mária, Isten Anyja és Szent József oltalmába ajánl, továbbá kéri Szent Simon és Júdás Tádé apostolok, valamint Szent Jozafát, az egység védőszentjének közbenjárását.

A Podlasiei vajdaság Lengyelország 16 vajdasága közül az egyik közigazgatási egység. Az ország északkeleti részén, Európa földrajzi központjában fekszik. A Narew folyó szeli át közepén. Székhelye Białystok.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria