Éber, bölcs és értő szív – Hollai Antal néhai plébánosra emlékeztek Albertfalván

Hazai – 2023. július 31., hétfő | 14:01

Halálának kilencedik évfordulóján szentmisén adtak hálát Hollai Antal pápai káplán, címzetes apát, esperes, plébános életéért és szolgálatáért utolsó szolgálati helyén, budapest-albertfalvi Szent Mihály-plébániatemplomban. A július 29-én, szombat este tartott misén a helyi hívek mellett az elhunyt családtagjai és korábbi korábbi szolgálati helyeinek közösségei is képviseltették magukat.

A szentmise főcelebránsa és szónoka idén Gável Henrik plébános volt, koncelebráltak Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója, Válóczy József teológiatanár és Erdős Attila plébános; a diakónusi szolgálatot Pernitz Ákos látta el.

Mivel július 29-e idén szombatra esett, az esti liturgia már nem Szent Márta, Mária és Lázár emléknapjáról szólt, hanem az évközi idő 17. vasárnapját ünnepelte. A szentmise olvasmányai jól kifejezték Antal atya életét és papi szolgálatát is: ahogy az ószövetségi olvasmány (1Kir 3.,5.,7–12) alapján Salamon királyt, úgy Antal atyát is jellemezte az éber szív magatartása, amely éleslátással képes a megkülönböztetésre, a jó és a rossz felismerésére, és figyel Isten – sokszor törékenység közepette – osztogatott ajándékaira.

„Az Istent szeretőknek minden javukra válik” – hangzott az újszövetségi olvasmányban Szent Pál apostol tanítása (Róm 8,28–30), melyet Antal atya is sokszor, mély meggyőződéssel idézett életében. A mennyek országáról szóló tanításban jártas papként olyan Istent mutatott be a rábízottaknak, aki mindig szeret, mindig megbocsát, aki nem uralkodik, hanem alázattal szolgál.

„Minden írástudó, aki jártas a mennyek országáról szóló tanításban, olyan, mint egy családapa, aki kincseiből régit és újat vesz elő” – hangzottak Jézus szavai az evangéliumban (Mt 13,44–52). Erről a részről az alábbiakat olvassuk Hollai Antal A csend hangjai című kötetében: „A mennyek országa nem a távoli, ködös jövő, nem a csillagok feletti világ. Közöttünk van. Az a hivatásunk, (…), hogy úgy tudjunk gondolkodni, megszólalni, cselekedni és megbocsátani, hogy érezhető és megtapasztalható legyen közöttünk a mennyek országa. (…) Evangéliumot azért olvasunk, hogy megtaláljuk azt a feladatot – a konkrét, tettekhez kötődő feladatot –, amelyet az előttünk álló hétköznapokban tennünk kell. (…) Legyen a családunk, a baráti közösségünk, a munkahelyi közösségünk vagy bármilyen emberi közösség, ahol mi megfordulunk, olyan közösség, amely mennyek országát él. Általunk, velünk és értünk.” Antal atya bölcs és értő szívvel megfogalmazott gondolatai a hétköznapi életben is iránymutatást tudnak adni személyes életünk és közösségeink számára egyaránt.

A hálaadó mise után a résztvevők összegyűltek az Antal atya halálának első évfordulóján felavatott emléktábla előtt, ahol koszorúkat helyeztek el, majd rövid énekkel és imádsággal fejezték ki tiszteletüket és szeretetüket az 56 éves korában, váratlanul elhunyt pap iránt. Plébánosként, lelkivezetőként, gyóntatóként és barátként Hollai Antal sokak számára volt a mennyek országáról szóló tanítás hiteles és alázatos közvetítője.

A mise utáni beszélgetésekben jó volt hallani, ahogy többen felidézték egymás között Antal atya derűs egyéniségét, gesztusait, tanítását, ami a mai napig segítségükre van a hit megélésében és a mindennapi helytállásban.

Szöveg és fotó: Mihályi György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria