Eucharisztikus ámulat – Véget ért az amerikai nemzeti eucharisztikus kongresszus

Kitekintő – 2024. július 29., hétfő | 18:59

Az Egyesült Államokban több tízezer ember részvételével tartott szentmisével zárult a nemzeti eucharisztikus kongresszus: az indianapolisi stadionban július 21-én tartott záró szentmisén Luis Antonio Tagle bíboros elnökölt Ferenc pápa különleges megbízottjaként.

Ferenc pápa a Vatikán által közzétett latin nyelvű levelében külön áldást adott mindazoknak, akik részt vettek az Egyesült Államokban rendezett nemzeti eucharisztikus kongresszuson (National Eucharistic Congress, NEC). 

Több mint 1600 pap, szeminarista, püspök és bíboros vonult fel a körmenetben az Indianapolis Colts amerikaifutball-csapat stadionában tartott szentmise kezdetén. További 1236 felszentelt imádkozott a lelátókról az esemény szervezői szerint. Az Indianapolisi Szimfonikus Zenekar a Panis angelicus és az Ave verum Corpus klasszikus himnuszokat játszotta, miközben a stadionban lévő több tízezer ember szentáldozáshoz járult.

Sokan beszéltek a kongresszus résztvevőinek hihetetlen energiájáról és pozitív hozzáállásáról, akik az USA ötven államából érkeztek, hogy részt vegyenek a július 17–21. között zajló ötnapos rendezvényen.

„...a nemzeti eucharisztikus kongresszus egyfajta diadal volt – egy zsúfolt, őrült és időnként kaotikus diadal. Béke és öröm uralkodott – nyilatkozta Stephen White, a Catholic Project ügyvezető igazgatója. – Az Úr itt van. Jelenléte érezhető és átható.”

Aquinas Guilbeau OP korábban úgy fogalmazott, hogy az eucharisztikus kongresszus öröksége olyan lesz az Egyesült Államok egyháza számára, mint az 1993-as denveri ifjúsági világnapé volt.

Kegyelme a következő ötven évben formálni fogja az Egyházat

– mondta Aquinas Guilbeau.

Az eucharisztikus kongresszusra közel hatvanezer jegyet adtak el.

Luis Antonio Tagle bíboros szentbeszéde elején többek között kínaiul, vietnámiul, spanyolul, franciául és olaszul is köszöntötte a tömeget. „A Szentatya imádkozik, ahogy mindannyian, hogy a kongresszus gyümölcsöt, sok gyümölcsöt hozzon az Egyház és a társadalom megújulásáért az Egyesült Államokban” – mondta a prelátus.

Homíliájában a bíboros megjegyezte: ahol a missziós buzgalom hiánya vagy gyengülése tapasztalható, az talán részben az ajándékok és tehetségek megbecsülésének gyengeségéből fakad.

Ha a horizontunk csak a teljesítmény, a siker és a profit, nincs helye az ingyenes ajándékok meglátásának és elfogadásának. Nincs helye a hálának és az adakozásnak

– tette hozzá. – Akkor csak az önérvényesítést keressük könyörtelenül, ami végül nyomasztóvá és kimerítővé válik, és még több individualizmushoz vezet. Az eucharisztia „kiváltságos pillanat arra, hogy Jézus küldetését önmagunk ajándékaként éljük meg”.

Az eucharisztikus kongresszuson Szent Elisabeth Ann Seton, Manuel González García, Paschal Baylon, Junípero Serra, Juan Diego és Carlo Acutis ereklyéi előtt imádkozhattak a résztvevők, valamint a Szűzanya fátyla” néven ismert, a franciaországi Chartres-ból származó ereklye egy része előtt – ez utóbbi az Indiana Convention Centerben, az erre a célra kijelölt ereklyekápolnában volt felkereshető.

Különleges előadásokat tartottak a kongresszuson részt vevő papok számára. A megszólalók között volt Robert Barron püspök, Andrew Cozzens püspök, Dan Cellucci, James Shea és Jonathan Reyes.

Az egyik résztvevő, Cassidy Stinson, a richmondi egyházmegye 32 éves papja a Catholic News Agencynek (CNA) elmondta, „nagyra értékelte, hogy a konferencia dr. [Scott] Hahn emlékeztetőjével kezdődött, miszerint a Szentírásnak kell prioritást adnunk ahhoz, hogy hatékonyan hirdethessük az evangéliumot”. A fiatal pap hálás volt azért is, hogy a kongresszus más lehetőségeket is biztosított az imádságra és a közösségre. „Igazán inspirált, hogy lehetőségem volt csatlakozni paptestvéreimhez az imádságban, és hogy püspökeink bátorítottak a szolgálatomban – mondta. – Papként inspiráló hallani, hogy saját pásztoraink arra buzdítanak minket, hogy legyünk bátrak, kreatívak és imádságosak.”

Közel ezer pap és püspök gyűlt össze a kongresszuson a szerdai első ülésen, hogy meghallgassa Scott Hahn teológust és apologétát, aki arra buzdította a klerikusokat, hogy ébresszék fel újra az „eucharisztikus ámulatot”.

Scott Hahn katolikus hittérítő, aki a Szent Pál Lelkiségi és Teológiai Központ alapítója, az emmauszi útról tartott lelkigyakorlatos elmélkedést a papoknak. Elmélkedése Szent II. János Pál pápától származó idézettel kezdődött: „Ez a meggondolás mélységes és hálás csodálatot ébreszt bennünk. A húsvéti eseményben és a századok folyamán ezt aktualizáló Eucharisztiában egészen rendkívüli befogadóképesség (kapacitás) van, ami magába tudja fogadni az egész történelmet mint a megváltás kegyelmének részesét. E csodálatnak mindig el kell töltenie az Eucharisztia ünneplésére összegyűlt Egyházat. De különleges módon el kell töltenie az Eucharisztia szolgáját”  – írta II. János Pál az Ecclesia de Eucharistia kezdetű enciklikájában

Scott Hahn arra is kérte a jelen lévő papokat, gondolkodjanak el azon, hogyan helyezik előtérbe a Szentírás fontosságát életükben és szolgálatukban. Rámutatott: a feltámadt Jézus „prioritásként kezelte”, hogy a Szentírást magyarázza tanítványainak az emmauszi úton. „Ez az első napja, hogy visszatért a halálból. Képzeld csak el, mit tennél Jézus helyében? Hogyan nézne ki a teendőid listája a halálból való visszatérésed első napján? Nem tudom, a tiéd milyen, de gyanítom, hogy az enyém valami hasonló lenne, mégpedig az, hogy beugranék meglátogatni Poncius Pilátust… [és azt mondanám], »hallgatnod kellett volna a feleségedre…« Aztán továbbmennék az utcán, és beugranék Heródes királyhoz (…) és csak annyit mondanék: »Visszatértem! És van mit átgondolnod«” – viccelődött Scott Hahn.

A rendezvény kapcsán Luis Antonio Tagle bíborossal a Vatikáni Rádió készített interjút, amelyet ITT lehet elolvasni.

Fordította: Bodó Márta

Forrás: Romkat.ro/CNA; NEC

Fotó: Daughters of Mary kongregáció Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria