Ecuador: a béke szigetéből a világ egyik legerőszakosabb országa lett

Kitekintő – 2024. január 24., szerda | 14:27

A latin-amerikai ország Szíriával, Irakkal és Afganisztánnal áll holtversenyben egy nemzetközi szervezett bűnözést vizsgáló szervezet szerint. Január 9-én Daniel Noboa elnök kijelentette, hogy belső fegyveres konfliktus dúl az országban. Ecuadorban 2019-ig 6,7 erőszakos haláleset jutott százezer lakosra, ma ez az arány megközelíti a 45-öt.

A kábítószer-kereskedelem a fő oka annak, hogy az ország az egymás és az állam ellen harcoló bűnbandák erőszakosságának poklába süllyedt. A két nagy kokaintermelő ország, Kolumbia és Peru között fekvő Ecuador közúti infrastruktúrájának és Guayaquil kikötőjének következtében a nemzetközi, különösen az észak-amerikai és európai piacokra szánt kolumbiai és perui kokain szállításának fontos tranzitállomása lett. A kokainkereskedelem mellett a heroin- és fentanilkereskedelem is egyre nagyobb teret nyer. Egyes tanulmányok szerint a guayaquili kikötőből induló banánexport (Ecuador a világ legnagyobb exportőre) feletti ellenőrzés miatt tört ki a bandák közötti erőszak, mert ez a kábítószer-csempészet fontos eszköze.

Ehhez jön még a dollárra épülő gazdaság, amely megkönnyíti a bűnszervezetek közötti kereskedelmet és a pénzmosást, továbbá az, hogy az állam csak nagyon szűkös eszközökkel rendelkezik arra, hogy ellenőrizze az országba irányuló és onnan kimenő törvényes kereskedelmi forgalmat, amely mögött kábítószer-szállítmányok rejtőznek. A társadalom egyenlőtlenül fejlődik, és nem fogadja el a sokszínűséget, magas a munkanélküliség és a feketemunka aránya. A fiatalok nem látnak maguk előtt perspektívát, és a közösségi hálókon könnyen eléri őket a drogbandák negatív értékeket közvetítő üzenete.

A börtönrendszer felújítására szánt kormányzati költségvetést néhány évvel ezelőtt csökkentették, a 2020-as világjárvány pedig tovább súlyosbította a helyzetet, mert a büntetés-végrehajtási alkalmazottak egy részének elbocsátásához és az igazságügyi ágazat vezető intézményeinek megszüntetéséhez vezetett. Ebből az következett, hogy az egyre zsúfoltabbá váló 34 börtönt ecuadori bűnözői csoportok vették birtokba, és alakították át külföldről átvett modellek szerint.

A kolumbiai, mexikói, brazil, olasz és balkáni (albán) nemzetközi kábítószer-kereskedő szervezetek megjelenése ahhoz vezetett, hogy az ő példájuk alapján olyan bűnbandák alakultak, amelyek könnyen toboroznak tagokat a nincstelen lakosság köréből, és pénzen veszik meg az állami tisztviselők kegyeit. Az idén január elején kirobbant válságot néhány hónappal korábban megelőzte a Metastasis korrupcióellenes kampány elindítása, amelyben részt vett a néhány napja, január 17-én meggyilkolt César Suárez ügyész is.

Január 17-én megölték César Suárez ecuadori ügyészt, aki a transznacionális szervezett bűnözés felderítésével foglalkozott Guayas tartományban, amely a dél-amerikai ország egyik legerőszakosabb térségének számít. Nemrég fegyveresek élő adás közben törtek be a TC Televisión állami tévé épületébe, és túszul ejtettek több újságírót és alkalmazottat. Suárezt bízták meg a televízióállomás elleni támadás kivizsgálásával, és éppen bírósági tárgyalásra utazott, amikor megölték.

A válság a Daniel Noboa elnök által a börtönök feletti ellenőrzés visszaszerzése érdekében elhatározott akció végrehajtása előtt tört ki. A külföldi, különösen a kolumbiai és mexikói (a Santa Muerte-kultuszhoz kötődő) bűnszervezeti struktúra importjának van egy paravallási dimenziója is, szörnyű gyilkosságokkal kapcsolatos rituálékat közvetítenek élőben a közösségi hálózatokon (feldarabolás, lefejezett, végtagok vagy létfontosságú szervek nélküli holttestek közszemlére tétele…).

Úgy tűnik, az állam igyekszik lassan visszaszerezni az irányítást, akár más országok segítségével is. A Noboa elnök által a helyzet leírására és az állam reakciójára használt „belső fegyveres konfliktus” kifejezés ugyanakkor emlékeztet egy másik, korábbi fogalomra, a „belső háborúra”, és azt sugallja, hogy a folyamat a társadalom militarizálódásához és a demokrácia gyengüléséhez vezethet.

Az Ecuadori Köztársaság északon Kolumbiával, keleten és délen Peruval, nyugaton a Csendes-óceánnal határos. Hozzá tartoznak még a Galápagos-szigetek. Nevének jelentése spanyolul „Egyenlítő”, mivel az országot átszeli a kezdő szélességi kör. A 272 045 négyzetkilométer területű állam fővárosa Quito. Lakossága 16 624 858 fő, vallási összetételét tekintve háromnegyedük katolikus, a többiek főleg protestánsok.

 *

A budapesti világeseményt követően, 2024-ben Ecuador fővárosa, Quito ad otthont a következő, 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides.org

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria