Ecuadorban a szaléziak támogatják a kézműves vállalkozóként dolgozó őslakos asszonyokat

Megszentelt élet – 2023. július 10., hétfő | 12:26

A spanyolországi Cabildo Gran Canaria és a Salesian Bosco Global NGO által támogatott projekt keretében az ecuadori Salinas, Simiatug és Facundo Vela egyházközségekből összesen 80 kézműveskedéssel foglalkozó őslakos nő vesz részt egy szakképzési kezdeményezésben, amelynek célja a kézműves folyamatok, az irányítás és a gazdasági tevékenységek, valamint a vállalkozóvá válási lehetőségek javítása.

„A cél az, hogy mellettük álljunk a kézműves termékek termelési és értékesítési folyamataiban, amelyeket már ők maguk is folytatnak, és hozzájáruljunk az új jövedelemszerzési lehetőségek előmozdításához, hogy végső soron a térségben élő vidéki őslakos nők életminőségének javulását érjük el. A projekt mögött olyan értékek állnak, mint a csoportos támogatás, a természeti erőforrások fenntartható használata és a vidéki női szervezetek kulturális identitásának tiszteletben tartása” – magyarázták az ecuadori szaléziak, akik a helyszínen vezetik a projektet.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy elkészítettük a kézműves termékek katalógusát márkatermékeink számára” – hangsúlyozzák a nők, akik a Warmi Ruray (dolgozó nők) márkanév alatt árulják termékeiket.

„A projekt tehát a kirekesztett vagy kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek gazdasági megerősödésének folyamatát segíti elő, a jogokon és az állampolgári jogok gyakorlásán alapuló megközelítéssel, valamint magas fokú társadalmi átalakulással, mivel a kedvezményezettek továbbadják tudásukat más nőknek” – zárják közleményüket az ecuadori szaléziak.

A projekt végét jövő augusztusra tervezik, a támogató és kísérő tevékenységek a végső fázisban vannak. „Ennek a projektnek van egy édes oldala is” – kommentálják a részt vevő őslakos nők, utalva a házilekvár-előállító és -értékesítő műhelyre, amelyet felújítottak; a projekt ezen részéhez különösen a Cabildo de Gran Canaria szervezet járult hozzá egy gyümölcsprés megvásárlásával.

A projekt a kedvezményezettek, a vidéki és őslakos nők körülményeihez igazodó „folyamatos képzést” biztosított, hogy a résztvevők – különösen a legfiatalabbak – körében népszerűsítsék az olyan értékeket, mint az egyenlő bánásmód és a lehetőségekhez való hozzáférés a közösségi szervezetekben és helyi szinten, elismerve jogaikat, képességeiket és közösségük befogadó és méltányos fejlődésében rejlő lehetőségeiket.

A helyi nyersanyagok megfelelő használatáról és felelős kezeléséről szóló képzéseknek köszönhetően az érintett plébániák vidéki és őslakos asszonyai a csoportmunkát, a természeti erőforrások fenntartható használatát, valamint az emberek identitásának és a különböző területek valóságának tiszteletben tartását is fejlesztették.

Az operatív oldalon minden egyes plébánián támogatták a kulturális identitásukat figyelembe vevő és hangsúlyozó, de innovatív dizájnnal rendelkező kézműves termékek fejlesztését, hogy vonzóbbá és praktikusabbá tegyék azokat a vásárlók számára. A lekvárgyártásban három területen dolgoztak: láthatóbbá és vonzóbbá teszik a csomagolást; csökkentik a gyártási időket és költségeket; olyan biológiai biztonsági tervet dolgoznak ki és alkalmaznak, amely szavatolja a legjobb gyártási gyakorlatok betartását a gyártási folyamat során.

Forrás: ANS-Salinas / Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria