Egy-egy gyermekét elvesztett izraeli és palesztin édesapa járt a pápánál

Ferenc pápa – 2024. március 29., péntek | 18:03

A március 27-i általános kihallgatáson Ferenc pápa szólt a két édesapa tanúságtételéről; egyikük tíz, másikuk tizenhárom éves lányát veszítette el az izraeli–palesztin konfliktusból fakadó erőszak miatt. A Szentatya az audiencia előtt a kisteremben külön is találkozott velük.

Történetük, egymás mellett állásuk kézzelfogható tanúság arra, hogy nem veszett el minden, és hogy a fény szembeszegül a sötétséggel, ami ma a világra borul.

Bassam Aramin és Rami Elhanan, egy palesztin és egy izraeli férfi, két édesapa, akit a legnagyobb szülői fájdalom köt össze: mindketten elvesztették gyermeküket. A palesztin édesapa tízéves lányát, Abirt iskola előtt egy izraeli katona gumilövedéke találta el, míg az izraeli Smadart 13 évesen egy öngyilkos palesztin merénylő ölte meg, mialatt a barátnőivel sétált. Ez a két tragédia mintegy tükre annak az erőszaknak, ami a Szentföldet sújtja. A két férfi a történtek után találkozott egymással, és fájdalmukat a remény jó talajába ültették, hogy a rosszból a jó és a kiengesztelődés gyümölcsei teremjenek.

Az izraeli és a palesztin édesapa jelen volt a szerdai általános pápai audiencián, egymás mellett ültek a VI. Pál teremben, Lorenzo Fazzini, a Vatikáni Könyvkiadó igazgatójának kíséretében.

A Szentatya az audiencia előtt a kisteremben találkozott velük: üdvözölte, megölelte őket, megajándékozták egymást. A pápa még a gyűrűcsók előtt, a türelemről szóló katekézise végén a világ figyelmét is felhívta tanúságtételükre. 

A mai kihallgatáson itt van két férfi, két édesapa: egy izraeli és egy arab. Mindketten elvesztették lányukat ebben a háborúban, és barátai egymásnak. Nem a háborús ellenségeskedést nézik, hanem két ember barátságát, akik szeretik egymást, és akik ugyanazt a keresztre feszítést élték át. Gondoljunk e két férfi gyönyörű tanúságtételére, akik lányaikban szenvedték el a szentföldi háborút! Kedves testvéreim, köszönjük tanúságtételeteket!

(Tőzsér Endre fordítása)

Bassam Aramin és Rami Elhanan ma a legismertebb tagjai a szülői-családi fórumnak (Parents Circle Families Forum), annak a szervezetnek, ami palesztin és izraeli családokat gyűjt egybe, akik a szentföldi konfliktusban elveszítették hozzátartozóikat, és a béke vágya munkál bennük. Történetüket elbeszéli az ír Colum McCann Apeirogon című könyve is, mely a sokszögre utal, éppen úgy, amilyen végtelen sok árnyalata van e két tanúságtételnek és a nehéz helyzetnek, amelyben megérlelődtek.

Ferenc pápa arra szólította a híveket, hogy gondolkodjanak el ennek a két édesapának a történetén, és tekintsenek világítótoronyként rájuk a mai sebzett időkben. 

Az arab nyelvű hívekhez fordulva a pápa megemlékezett a háborúk ártatlan áldozatairól.  Hasonlóképpen buzdította imára a békéért az olasz zarándokokat is a Szentatya, majd a Szentföld és Ukrajna békéjéért fohászkodott. 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria