Egy hét a háború árnyékában – A Győri Egyházmegyei Karitász folyamatosan segíti a menekülteket

Hazai – 2022. március 9., szerda | 18:16

Az ukrán–orosz háború kirobbanását követően szinte az első pillanatban megmozdult a Katolikus Karitász, hogy felkészüljön a menekültek segítésére. A Győri Egyházmegyei Karitász – felhasználva saját forrásait, illetve támogatói adományait – azóta is intenzíven segíti a háború sújtotta övezetből menekülőket. Az alábbiakban a szervezet beszámolóját olvashatják egy hét távlatából.

Első lépésként egyházmegyei gyűjtést szerveztünk. Helyi önkéntes csoportjaink közreműködésével nyolc gyűjtőponton (Bük, Csorna, Győr, Lébény, Mosonmagyaróvár 1. és 2., Sopron, Szákszend) fogadjuk a célzott adományokat: bébiételt, pelenkát, tisztálkodási eszközöket, matracot, pokrócot és plédet, valamint melegítést nem igénylő konzervet. Eddig csaknem 8 tonna tárgyi adomány gyűlt össze, melyet válogatva, ütemezetten juttatunk el a rászorulók számára.

Támogatóinknak pénzadományozásra is lehetőségük van az 10700031-72331772-51100005 (CIB Bank) bankszámlára történő utalással („ukrajnai háború” megjelöléssel); eddig 1 165 600 Ft gyűlt össze, amit a háború károsultjainak megsegítésére fordítunk.

Igazgatónk és egyik munkatársunk február 28-án, hétfőn elutazott a barabási határállomáshoz, hogy személyesen tájékozódjon a kialakult helyzetről, átadjon egy közel 2 millió forint értékű adománycsomagot, valamint önkéntes szolgálatot vállaljon a Karitász menekültfogadó bázisának kiépítésében. Egy másik kollégánk azóta is a helyszínen koordinálja a karitászbázis működését. További információt ITT találnak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyugat-dunántúli regionális igazgatóságával közösen március 4-től segítőpontot működtetünk a győri vasútállomásnál. A részben önkéntesekkel, részben munkatársakkal 0–24 órás szolgálatban működtetett ponton az Ukrajnából érkező menekültek információt és tájékoztatást kapnak, szerény ételcsomaggal kínáljuk őket, illetve szükség esetén egészségügyi segítséget nyújtunk és szálláslehetőséget keresünk a számukra. A pont működtetésében közreműködik a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint Győr Megyei Jogú Város közművállalata.

További információt ITT olvashatnak.

A Győri Egyházmegyei Karitász folyamatosan frissülő felhívását ITT találják.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász / Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria