Egy hét Szent Viboráda cellájában

Nézőpont – 2024. február 16., péntek | 10:28

Negyedszer szervezik meg a svájci Sankt Gallenben a Szent Viboráda-heteket, melynek során önként jelentkezők egy-egy hetet tölthetnek el a város középkori szentje, Viboráda bencés apáca cellájának hasonmás épületében. A jelentkezők közül egy ökumenikus bizottság választja ki a hétnapos egyedüllétre alkalmasnak ítélt személyt – olvasható a Vigilia folyóirat közösségi oldalán.

A 10. században élt Szent Viboráda Sankt Gallen egyik temploma mellett épített magának cellát, ahol élete utolsó tíz évét töltötte. Bár visszavonulva és a környezetétől elzárva élt, igen sokan fordultak hozzá tanácsért, nem ritkán korának tekintélyes állami és egyházi vezetői is.

„Lenyűgöz, hogy Viboráda mindent egyetlen dologra korlátozott, s minden másról lemondott; biztos vagyok benne, hogy ebben az élethelyzetben megtalálta a szabadságot és a szeretet – nyilatkozott a cellában eltöltendő hétre jelentkezők egyike. – A szentek arra bátorítanak, hogy a saját utamat járjam, s legyőzzem a halálfélelmemet. A szentek tehát ma is fontosak, és lényeges üzenetük van korunk számára.”

A hétnapos elvonulás egy másik résztvevője elmondta: „Ha csak a legfontosabbra koncentrálok, igazán mélyen tudok kapcsolatba kerülni önmagammal, átérezhetem, hogy része vagyok a nagy egésznek, s egy lépéssel közelebb juthatok legbelső hivatásomhoz.”

Szent Viboráda cellájának egyik ablaka a templomba, a másik ablaka az utcára nézett – ennek megfelelően egyhetes elvonulásuk során meghatározott időpontokban a hasonmás cella lakóinak is naponta lehetőségük van arra, hogy beszélgetést folytassanak a járókelőkkel.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria