Egy húron pendülünk – Keresztény zenei találkozót tartottak Alsószentivánon

Hazai – 2024. augusztus 13., kedd | 14:43

Hagyományteremtő kezdeményezésként került sor az „Egy húron pendülünk” keresztény zenei találkozóra augusztus 10-én Alsószentivánon. A napot szentmisével zárták, amelyet Spányi Antal székesfehérvári főpásztor mutatott be a Szluha-kastély kertjében álló szabadtéri oltárnál. Az eseményről a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján jelent meg beszámoló, amelyet szerkesztve közlünk.

Dicsérjétek az Urat szentélyében, dicsérjétek égi erődítményében!
Dicsérjétek hatalmas tetteiért, dicsérjétek nagyságának teljességéért!
Dicsérjétek trombitaszóval, dicsérjétek citerával és hárfával!
Dicsérjétek dobbal és tánccal, dicsérjétek fuvolával és gitárral!
Dicsérjétek zengő cimbalommal, dicsérjétek búgó cimbalom hangjával! Minden élő dicsérje az Urat! Alleluja!
(150. zsoltár)

A rendezvényt Szarvas József orvos, a település díszpolgára – és egyben a program ötletgazdája – nyitotta meg, kiemelve: felekezettől függetlenül fontos megmutatni, hogy valamennyien kiállunk Isten dicsérete mellett, amikor a kereszténységet mindennapos támadások érik.

Helter István plébános megköszönte valamennyi fellépőnek, hogy elfogadták a meghívást, és hogy kivétel nélkül mindannyian térítésmentesen léptek fel, szolgálatként tekintve az előadásukra.

Nagy Richárd református lelkész köszöntőjében a 150. zsoltárt idézve hangsúlyozta: Istent valamennyi hangszerrel dicsérhetjük, amire példa a ma fellépők széles zenei és hangszeres skálája is.

Valamennyi fellépő előadásán jó volt látni az átszellemült arcokat. Érezni, szinte tapintani lehetett, hogy szívből zengik Isten dicséretét.

Aki a kánikula ellenére megmászta a dombot a kápolnáig, festői kilátásban és festői tűzzománc alkotásokban gyönyörködhetett.

Szarvas József kezdeményezését a szentmise előtt Husvéth Imre polgármester, az Alsószentiván Községért Egyesület nevében Nagy Orsolya, a helyi egyházközség képviseletében pedig Kocsis Adrián köszönték meg.

Spányi Antal püspök a záró szentmisében ugyancsak megköszönte a program ötletét és azt a kitartó törekvést, hogy a felvetés meg is valósuljon a Fatimai Szűzanya első magyarországi kegyhelyén, Alsószentivánon.

Szentbeszédében a főpásztor felidézte a kegyhely történetét és Shvoy Lajos püspök érdemeit abban, hogy a legsötétebb kommunista rémuralom idején a Fatimai Szűzanya szobrának másolata Portugáliából végül eljutott hazánkba, és itt helyezték el, ezen a kicsi településen, ahol még igazi templom sem volt akkoriban. Az egykori kastély területén alakítottak ki neki helyet.

Fatimában is hasonlóan vészterhes időben jelent meg a Szűz a három kis látnoknak, mint amilyet most élünk meg – mondta a székesfehérvári megyéspüspök. – Ahogyan akkor a gyermekek félelem nélkül vallották meg keresztény hitüket, ugyanúgy kell közvetítenünk nekünk is Isten és a Szűzanya üzenetét, több ezer éves értékrendünket a környezetünk felé. Erre jó alkalom Isten énekes-zenés dicsérete is.

Természetesen önmagunk lelki építése is fontos, a rendszeres önvizsgálat és kapcsolatunk ápolása Istennel a napi imádságainkon keresztül, melyek során bátran kérjük a Szűzanya közbenjárását is – emelte ki Spányi Antal püspök.

A rendezvényen az önkormányzat biztosította az ebédet. Az Alsószentiván Községért Egyesület a vendégek regisztrációját, kalauzolását segítette; a polgárőrség a felügyeletet biztosította. A Fatimai Boldogasszony Általános Iskola és Óvoda óvodai dolgozói és tanítói a kisebb gyermekek kézműves-játszóházas foglalkoztatásáról gondoskodtak.

Kiss Attila a nap történéseiről szóló beszámolóját teljes terjedelmében ITT olvashatják.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kiss Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria