Egy katolikus jegyespár ősi szokást tört meg Kínában

Kitekintő – 2024. január 10., szerda | 16:44

A Xinde.org kínai katolikus weboldal adott hírt arról, hogy Hopej tartományban, a paotingi egyházmegyében nemrég hozomány nélkül kötött házasságot egy fiatal pár. A különlegesnek számító eseményen Francis An Suhszin püspök is jelen volt.

Kínában a modernizálódással járó társadalmi folyamatok hatására megkérdőjeleződik a tradicionális családi élet, ami olyan aggasztó következményeket von maga után, mint a születések számának csökkenése. A fiatal generációk a gazdasági, kulturális és pszichológiai tényezők hatására kevésbé hajlanak a családalapításra és gyerekszülésre.

Ezek a jelenségek a katolikus közösségeket is érintik. Új pasztorációs kezdeményezések születtek, amelyek tisztában vannak a helyzettel, és megpróbálnak megoldást találni az új problémákra, ezzel hozzájárulni a kínai társadalom harmonikus fejlődéséhez.

A katolikus Xinde.org portál szerint a nemrégiben hozomány nélkül megkötött házasság különlegességét az adta, hogy Kínában, különösen a távoli és kevésbé fejlett, mezőgazdaságból élő vidékeken máig élő gyakorlat, hogy a menyasszony családjától értékes hozományt vár el a társadalom: pénzt, bankszámlát, aranyat, ékszereket.

Ez a múltban gyökerező szokás sok esetben óriási terhet ró a családokra, s így akadályt jelent a házasságkötésnél.

A szokások településenként eltérnek ugyan, de minimum összeget is meghatároznak: az átlagos hozomány összege 180 ezer jüan, ami nagyjából 8,7 millió forintnak felel meg. 

Két fiatal katolikus azonban úgy döntött, hogy hozomány nélkül köt házasságot. Előre tudtul adták környezetük számára, hogy szakítani kívánnak az ősi szokással. Döntésüket egyhangú egyetértéssel fogadta a helyi közösség, úgy tekintették mint tanúságtételt arról, hogy a hit fel tud szabadítani a szekuláris kultúra kötelmei alól. A két fiatal családja régóta katolikus hitben él. A fiatal pár járt a plébániára jegyesoktatásra, ahol segítséget kaptak abban, hogy felismerjék a házasság szentségének sajátos mivoltát, amely különbözik a gazdasági érdekeken és szerződéseken alapuló kapcsolatoktól. Megértették, hogy Isten áldása fontosabb, mint bármekkora pénzösszeg.

Még ha nem is tudunk megváltoztatni bizonyos szokásokat, döntésünkkel megmutathatjuk, mi a számunkra a lényege a katolikus hitben kötött házasságnak”

– mondták a fiatalok a Xinde.org portálnak.

A ningpói egyházmegyében szintén történtek pasztorális kezdeményezések a születések száma csökkenésének és a családi élet válságának orvoslására. Karácsony előestéjén például az egyik plébánia anyagi támogatást ajánlott fel a gyermekneveléshez 23 katolikus családnak, ahol az elmúlt két évben második vagy harmadik gyermek született. (Kínában a Kommunista Párt politikai bizottságának döntése értelmében 2021 óta legálisan három gyermeket vállalhatnak a házaspárok – a szerk.) Az egyházmegye rendkívül előrelátó volt, jól érzékelték a társadalomban zajló folyamatokat: már 2010 előtt amellett döntöttek, hogy támogatni szükséges a családokat a Szent Család példájának követésében.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria